časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Léčba svalové atrofie blíže realizaci díky bourci morušovému

15. 3. 2021 | Utah State University | www.usu.edu

Vědecký tým z americké Utah State University se inspiroval přírodou a použil hedvábí bource morušového pro vypěstování buněk kosterní svaloviny. Nová technika pomáhá vylepšit stávající metody inkubace mikroorganismů a mohla by pomoci při léčbě svalové atrofie.

Ve snaze porozumět nemocem a pokusným léčbám výzkumníci obvykle pěstují modelové buňky na plastové nebo skleněné kruhové misce zvané Petriho miska. Pěstování buněk na dvojrozměrném povrchu je však limitující zejména proto, že svalová vlákna jsou trojrozměrná. Vědci z Utah State University proto za tímto účelem vyvinuli trojrozměrný povrch a vypěstovali buňky na vláknech hedvábí bource morušového, které doplnili o geny pavoučího hedvábí.

Pěstování svalových vláken

Již na základě předešlých výzkumů bylo prokázáno, že buňky pěstované pomocí hedvábí bource morušového svou strukturou připomínají buňky kosterní svaloviny blíže než svalové buňky pěstované na plastovém povrchu. Takto pěstované buňky vykazují lepší mechanickou ohebnost a expresi genu nezbytnou pro svalovou kontrakci. Hedvábí bource morušového rovněž podporuje správné seskupení svalových vláken, což je důležité pro vytváření spolehlivých modelů svalů.

Celý článek na Utah State University

Image Credit: Utah State University

-jk-