časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kooperační portál spolupracuj.me pro řešení pracovních témat průmyslových podniků

21. 10. 2018 | Zväz elektrotechnického priemyslu SR | https://spolupracuj.me

Průmyslové podniky denně čelí výzvám menšího či většího rozsahu v různých oblastech své činnosti a hledají jejich řešení. Portál www.spolupracuj.me, projekt Zväzu elektrotechnického priemyslu SR , jim nabízí prostor, kde mohou na jednom místě hledat nebo nabízet skutečně potřebná a reálná řešení ve dvou základních kategoriích:
-        Výroba, obchod,
-        Výzkum vývoj inovace.

Portál spolupracuj.me je určen k hledání kooperačních průniků. Jde o jednoduchý, ale komplexní nástroj na podporu podnikání. Firmy tu mohou najít nového obchodního partnera, odpovědi na určité otázky ze své praxe (například v oblasti dodávek materiálu) nebo navázat spolupráci s konkrétní univerzitou, která pro jejich téma nabízí řešení. Firmám tak šetří čas a otvírá dosud neprozkoumané možnosti oboustranně přínosné spolupráce.


Elektrotechnickou konferenci Elkon, zahajuje prezident Zväzu elektrotechnického priemyslu Slovenskej republiky Ing. Róbert Verbich

Portál není založen na pouhých databázových principech. Jeho podstatnou složkou je umělá inteligence, která spojí nabídku s poptávkou na základě informací zadaných účastníkem portálu; přitom se řídí nejen klíčovými slovy, obsaženými v registraci jednotlivých případů, ale dokáže zpracovat (posoudit) vzájemnou příbuznost nabídek a poptávek také na základě kontextu.

Systém vznikl ve Slovenské republice a první registrace a příspěvky pocházejí od zdejších subjektů. Má ale potenciál pracovat i na mezinárodní úrovni – a podle vyjádření tvůrců zabudované umělé inteligence by při dostatečném objemu dat měl kontextově zvládnout i příspěvky v odlišných jazycích, přičemž slovenština ve vztahu k češtině je ten nejsnadnější případ.

Čím více dat má systém k dispozici, tím rychleji se učí uplatnit kontextové souvislosti. Proto je pro něj životně důležité, aby jej co největší počet zúčastněných subjektů naplňoval svými profily a příspěvky.

Portál je otevřen pro všechny bez omezení! Na příspěvky, tedy nabídky a poptávky, může reagovat kdokoliv i bez registrace. Pouze pro přidávání poptávek nebo nabídek je zapotřebí bezplatná registrace a vytvoření profilu společnosti.

Posláním projektu je posílit výzkum a vývoj, který je základním předpokladem konkurenceschopnosti průmyslových podniků, a to zejména v období kdy jsou velmi frekventovaná slova digitalizace a automatizace.

Portál spolupracuj.me byl představen a spuštěn do provozu 18. 10. 2018 na elektrotechnické konferenci Elkon, kterou už třetí rok zorganizoval Zväz elektrotechnického priemyslu Slovenskej republiky.

Generálními partnery konference byly společnosti Siemens s. r. o. a Osram a. s.

„Po dlouhých letech hledání tu máme nástroj, který by měl výrazně zviditelnit výzkumně vývojové kapacity a výzkumnou infrastrukturu ve Slovenské republice“, řekl Martin Morháč, viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR.

„Portál má ambici stát se hybnou silou spolupráce s celospolečenským významem. Chceme, aby firmy profitovaly z dobře nastavené vzájemné spolupráce. Jen ve vzájemné spolupráci můžeme vytvořit takovou přidanou hodnotu, jakou bychom jen vlastní prací nedokázali“, dodává Róbert Verbich, prezident Zväzu elektrotechnického priemyslu Slovenskej republiky.

zdroj: Tisková zpráva ZEP SR