časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kdo nekutí, není Čech

13. 7. 2015 | Muzeum kutilství | www.muzeumkutilstvi.cz

Praha – matka měst, Pelhřimov – město rekordů a od 19. června 2015 nově také Jičín – město kutilů. Až do 27. září probíhá v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně největší česká výstava kutilských výrobků UDĚLEJ SI SÁM II. kutilství v Československu před rokem 1989 aneb ve jménu Přemka Podlahy. Přehledně a na jednom místě se zde sešly  největší skvosty zhotovené našimi kutily. Dopravní prostředky, elektronika, domácí umění,  nářadí, lékařské přístroje atd.

Muzeum kutilství měřič tranzistorůZáklad výstavy tvoří sbírka Milana Říhy, majitele Muzea kutilství, další exponáty jsou ze sbírky Přemka Podlahy a některé přinesli i sami kutilové. 

Kdo má blízko k elektřině, potěší ho reprobedny z pivních soudků, amatérské radiostanice, zesilovače (jeden z nich ani nemá vlastní skříňku a je vestavěn do kartónové krabice), gramofony, lampičky... Dnes, kdy jsou obchody plné veškeré možné elektroniky, s obdivným úžasem hledíme na znalosti a technický um amatérských autorů těchto exponátů. 

Milan Říha objíždí kutily a shromažďuje jejich výtvory již sedm let. Momentálně vlastní kolem tří set výrobků. Je spolumajitelem firmy Almeto s.r.o., která podniká v oboru elektro, tudíž má k elektrice blízko a elektroexponáty celkem logicky tvoří téměř polovinu jeho sbírky. Některé z nich stojí za to si trochu přiblížit: 

Radiomagnetofon – v osmdesátých letech sen každého kluka. Do krabice z překližky, která je nastříkána elegantní barvou připomínající kov, je vestavěna magnetofonová mechanika z japonského „kazeťáku″ a rádio s krátkými, středními a dlouhými vlnami. Další „vychytávky″: výsuvná teleskopická anténa, konektory pro externí zdroje signálu, magnetofon lze vyjmout a používat samostatně. Autor: Pavel Šustr. Rok výroby asi 1987. 

Brýle proti migréně – amatérský předchůdce psychowalkmanu. Do plaveckých brýlí jsou vestavěny LED, jejichž intenzitu svitu a frekvenci blikání lze regulovat potenciometrem. Autor: Josef Valenta. Rok výroby 1987. 

TV hry – „playstation″ z totality. Hokej, squash, pelota, tenis a střílečka. To vše umí tento amatérský přístroj zabudovaný do krabičky od vyřazeného rádia. Ovladače jsou z trubek od splachovače WC. Obyčejný televizor sloužil jako monitor. Autor: Miroslav Žák. Rok výroby 1980. 

Za dalšími „elektroaparáty“  již musíte přijet do Jičína sami. Srdečně vás zve Muzeum kutilství.

Muzuem kutilství - Ing. Milan Říha
areál firmy Almeto s.r.o.
Žejdlicova 681
Polná
588 13 

e-mail: riha@almeto.cz
www.muzeumkutilstvi.cz