časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kanály Amsterdamu bude brázdit autonomní loď

29. 10. 2021 | MIT | www.mit.edu

Vědci z výzkumného ústavu Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) a laboratoře Senseable City Laboratory při MIT vytvořili ve spolupráci s nizozemskými výzkumníky finální verzi samonaváděcí robotické lodě, která čeká na první vylodění v amsterdamských kanálech.

„Roboat“ ušla dlouhou cestu – od vytvoření prvního prototypu v roce 2015 přes loňský zmenšený, přesto funkční model až po letošní plnou verzi, která je připravena na ostré testy. Plavidlo pojme až pět osob, ale může také pohodlně doručovat zboží či jiný materiál. Futuristický design zajišťuje kombinace černošedé barvy s protisměrnými sedadly a nápisem výrobce po stranách.

Autonomní loď

Loď je poháněna baterií na palubě o velikosti menší truhly, která dovoluje až 10hodinový provoz a lze ji nabíjet bezdrátově. Snadnou navigaci napříč kanály Amsterdamu umožňuje kombinace hned několika navigačních systémů a kontrolního softwaru. Pomocí GPS si loď autonomně volí trasu z bodu A do bodu B, zatímco neustále snímá okolní prostředí, aby se vyhnula kolizi s mostem, pilíři či ostatními plavidly. Na palubě naleznete také LIDAR a mnoho kamer poskytujících lodnímu počítači 360stupňový výhled.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT CSAIL

-jk-