časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Je libo umělý steak?

22. 2. 2021 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Rostlinné burgery, které se svou chutí blíží skutečnému masu, naleznete již dnes v nabídce zahraničních fastfoodů. Podobně reagují na poptávku také supermarkety, které začaly nabízet realistické bezmasé sekané maso a další výrobky. Dalším krokem na cestě k udržitelnému humánnímu masu je jeho umělé pěstování v laboratořích ze zvířecích buněk. Singapur se v prosinci stal první zemí povolující prodej laboratorního kuřecího masa amerického startupu Just Eat.

Zakladatelé barcelonské společnosti Novameat však plánují předčít svou konkurenci vytvořením umělého masa, které by bylo k nerozeznání od originálu. „Chceme se stát Teslou Roadster či iPhonem v oboru potravin budoucnosti,“ uvádí zakladatel společnosti Giuseppe Scionti. Tento smělý plán by měla naplnit dnes tak oblíbená technologie 3D tisku. Společnosti se nyní podařilo vytisknout největší 3D náhražku masa na světě – inovativní proces je až 15krát rychlejší v porovnání s konkurencí a umožňuje vytisknout 1,5 tuny umělého masa za hodinu.

3D tištěné maso

Vyrobit realistický vegetariánský steak se správným poměrem fibrilárních proteinů a nitrosvalového tuku je úkolem nadmíru obtížným. Klíčem k napodobení chuti, textury a nutričních hodnot zvířecího masa je mikroextruzní technologie společnosti Novameat, produkující vlákna o tloušťce 100 až 500 mikrometrů ze směsi přísad, které následně kombinuje v přesném poměru a vytváří přesné mikrostruktury.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Novameat

-jk-