časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Intel představil druhou generaci svého neuromorfního čipu

6. 10. 2021 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Spousta systémů umělé inteligence se spoléhá na výpočetní modely zvané neuronové sítě, jejichž vzorem je chování odpovídajících biologických struktur. Intel experimentuje s počítači napodobujícími funkci lidského mozku již několik let. Obzvláště obdivuhodných výsledků dosahuje se svým neuromorfním čipem Loihi, který se nyní dočkal druhé generace.

Díky využití výrobního procesu zvaného Intel 4 – který není dosud k dispozici pro komerční čipy – se inženýrům podařilo dostat až 8krát více umělých neuronů na čip dosahující poloviční velikosti předchozí generace. Systémy se zabudovanými čipy Loihi dosud využívá na 250 výzkumných partnerů Intelu například k ovládání dronů nebo robotů, optimalizaci vlakových jízdních řádů, prohledávání databází a rozpoznávání rozdílných vůní. Tyto experimenty však zároveň poukazují na nedostatky čipu, které se inženýři pokusili odstranit.

Neuromorfní čip Intel

Jednou z vylepšených nedokonalostí předchozí generace je zvýšení rychlosti předávání informací mezi jednotlivými neurony, výsledkem čehož je zlepšení přesnosti výpočtů. Mezi další vylepšení patří vyšší efektivita při vzájemné komunikaci mezi více čipy a lepší integrace s tradičními počítači. Loihi 2 tyto problémy řeší prostřednictvím stejné základní architektury obsahující navíc sadu okruhů navržených zcela od základů.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Intel

-jk-