časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Infračervené paprsky jako zdroj pro 100krát rychlejší Wi-Fi

21. 3. 2017 | Eindhoven University of Technology | www.tue.nl

V moderní domácnosti se dnes zcela běžně používá více bezdrátových zařízení a nároky na Wi-Fi síť jsou den ode dne vyšší. Výzkumníci z Eindhoven University of Technology nyní přišli s jednoduchým řešením: bezdrátovou sítí, která využívá neškodné infračervené paprsky. Nejen, že je kapacita tohoto řešení obrovská (více než 40 Gbit/s na jeden paprsek), ale navíc nevyžaduje sdílení, protože každé zařízení využije svůj vlastní paprsek.

Systém vyvinutý výzkumníky z nizozemské univerzity je tedy velmi jednoduchý a v principu také snadno integrovatelný. Bezdrátová data jsou přenášena z několika centrálních „světelných antén”, které mohou být například připevněny ke stropu. Tyto antény poté s vysokou přesností rozvádí paprsky světla, které přivádí optické vlákno. Konstrukce antén bez pohyblivých částí nevyžaduje údržbu ani napájení: antény obsahují jeden pár mřížek, které vyzařují paprsky světla o různých vlnových délkách při různých úhlech.  Změnou vlnové délky paprsků světla dochází ke změně směru paprsků.

Bezdrátové připojení na bázi světelných paprsků

Současné Wi-Fi využívá frekvenční pásmo 2,5 nebo 5 GHz. Nový systém, který zkonstruovali výzkumníci z Eindhoven University of Technology, využívá infračervené záření o vlnové délce 1500 nanometrů a vyšší. Toto světlo má frekvence, které jsou tisíckrát vyšší a dosahují hodnot 200 THz, což výraznou měrou navyšuje kapacitu dat světelných paprsků.

Celý článek na Eindhoven University of Technology

Image Credit: Pexels

-jk-