časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hybridní materiál odvozený z vlny angorského králíka

4. 9. 2020 | SEAS | www.seas.harvard.edu

Každý z nás pravděpodobně na vlastní kůži poznal, že nepřítelem rovných vlasů je voda. Dlouhé minuty strávené vyrovnáváním vlasů teplem přijdou vniveč v momentě, kdy se vlasy dotknou vody a zkroutí se do své původní podoby. Důvod je prostý – vlasy mají tvarovou paměť, která jim umožňuje měnit tvar na základě určitých podnětů a vrátit se zpět do původního tvaru.

Co kdyby tímto typem tvarové paměti disponovaly ostatní materiály, obzvláště textilie? Představte si tričko s odvětrávacími otvory, které by se otevřely při kontaktu s vlhkostí a ihned zavřely po usušení. Nebo oblečení jednotné velikosti, jež by se jednoduše přizpůsobilo tvaru těla uživatele.

Hybridní materiál

Výzkumníci z Fakulty inženýrství a aplikované vědy Johna A. Paulsona při Harvardské univerzitě nyní vyvinuli biokompatibilní materiál, který lze vytisknout pomocí techniky 3D tisku a vytvořit libovolný tvar s předem naprogramovanou inverzní tvarovou pamětí. K výrobě materiálu se používá keratin – stavební bílkovina, kterou nalezneme ve vlasech, chlupech a nehtech. Výzkumníci extrahovali keratin ze zbytků vlny angorského králíka, jež je běžně využívána v textilním průmyslu.

Celý článek na SEAS

Image Credit: SEAS

-jk-