časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Havarijní pojištění online z pohodlí domova

26. 4. 2021 | | www.yespojisteni.cz

Havarijní pojištění je dobrovolné smluvní pojištění. Kryje škody vzniklé na vašem vozidle následkem nehody, kterou jste zčásti nebo zcela zavinili. Pojistka kryje také škody, které nemůžete ovlivnit (odcizení vozu, poškození pádem stromu apod.). Ať už budete uzavírat havarijní pojištění u jakékoliv pojišťovny, sjednává se vždy takzvaná spoluúčast na škodách (více níže).

Územní platnost havarijního pojištění najdete v pojistných podmínkách. Havarijní pojištění platí ve státech vymezených pojišťovnou, např. jen v ČR, v zemích EU či po celém světě. Zejména při škodní události v zahraničí oceníte asistenční službu, která vám pomůže nemilou situaci vyřešit i v případě jazykové bariéry – předem si však působnost služeb ověřte v podmínkách pojištění.

Rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním

Pokud vám škodu na vozidle způsobila třetí osoba, je tato škoda hrazena z povinného ručení viníka. Havarijní pojištění se vztahuje na zaviněné i nezaviněné škody na vlastním vozidle, vaše povinné ručení vás pak chrání před vysokými náklady, způsobíte-li újmu někomu cizímu.

Podle čeho vybrat havarijní pojištění?

Havarijní pojištění můžete vybírat podle ceny pojistného, podle připojištění rizik či podle rozsahu poskytování asistenční služby. Dalším kritériem je výše spoluúčasti při nehodě. Pokud se rozhodnete pro nejnižší cenu pojistného, nebudete mít krytá všechna pojistná rizika a může se vám stát, že velkou část nákladů na odstranění škody na vašem vozidle budete muset pokrýt z vlastních finančních prostředků. Je proto nejlepší pečlivě vybírat pojistná rizika, rozsah poskytovaných asistenčních služeb a vhodnou cenovou výši spoluúčasti, abyste byli pojistně i finančně dobře zajištěni.

Havarijní pojištění online ušetří čas i peníze

Ať už hledáte nejlevnější havarijní pojištění, nebo vám jde o rozsah služeb či výši spoluúčasti, ve srovnání havarijního pojištění se snadno zorientujete a vyberete si ideální pojistku.

Jaké škody kryje havarijní pojištění?

  • Havárie vašeho vozidla – v případě, že si sami způsobíte škodu, jste kryti havarijním pojištěním a škodu zaplatíte pouze do výše limitu spoluúčasti. Pojišťovna zbylou část škody na vašem voze doplatí.
  • Odcizení automobilu.
  • Vandalismus – je častým rizikem, pokud žijete ve městě (např. poškození laku po objetí klíčem).
  • Živelní pohroma – poškození vozidla pádem sněhu, stromu nebo krupobitím.

Spoluúčast u havarijního pojištění

Výše spoluúčasti určuje částku, kterou se bude pojistník finančně podílet na opravách svého vozu v případě, že dojde k pojistné události. Spoluúčast se u havarijního pojištění vyjadřuje buď vyčíslením minimální částky, anebo procenty. Pokud výše škody nepřesáhne sjednaný limit spoluúčasti, hradí ji majitel auta zcela sám.

Více se o stanovování ceny a způsobech, jak na havarijním pojištění ušetřit, se dozvíte ZDE.

zdroj: www.yespojisteni.cz