časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hannover Messe 2016 přiblížil digitální budoucnost

2. 5. 2016 | Deutsche Messe | www.hannovermesse.de

Největší evropský veletrh nových technologií Hannover Messe se konal od 25. do 29. dubna a charakterizovaly ho dvě věci – Průmysl 4.0 a partnerská země USA. Letos se ho zúčastnilo 200 000 návštěvníků, 5 000 vystavovatelů a 2 500 novinářů. V rámci doprovodného programu se konalo na 1 000 originálních akcí.

Hannover Messe to je pět souběžných odborných veletrhů na jednom místě (Industrial Automation, Digital Factory, Energy, Industrial Supply, Research and Technology). Pověstnou třešničkou na veletržním dortu byla návštěva prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy, který na slavnostním večeru, den před zahájením veletrhu (24. dubna), spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou symbolicky odemkl brány letošního ročníku veletrhu Hannover Messe. Následující den (25. dubna), tedy první den veletrhu, se v dopoledních hodinách za velmi přísných bezpečnostních opatření konala v několika předem vybraných halách, kam měli přístup jen pozvaní a prověření, tradiční VIP procházka veletrhem, při které si prezident Obama v doprovodu kancléřky Merkelové prohlédl některé zajímavé expozice špičkových firem a nadnárodních koncernů. Návštěva prvního muže USA na veletrhu Hannover Messe vyvolala obrovský mediální zájem a přilákala na výstaviště nebývalé množství návštěvníků. Ti, co nemohli přijít, sledovali alespoň živé vysílání z této návštěvy u obrazovek televizorů. Barack Obama se stal po dobu svého krátkého pobytu nejpopulárnější osobností nejen veletrhu, ale i celého Německa. 


 Angela Merkelová vybavena brýlemi pro virtuální realitu nabízí ruku v digitálním prostoru, Barack Obama se chopí příležitosti a podává jí svou ruku v reálném světě

(foto: Deutsche Messe)

Evropa prožívá digitalizační boom a zájem o tuto problematiku je velký jak u široké veřejnosti, tak i u odborníků. Jarní průmyslový veletrh Hannover Messe je v tomto směru světovým průkopníkem a stává se globálním centrem technologií digitalizovaného světa. Návštěvníci veletrhu tak měli jedinečnou možnost stát se svědky rodící se digitalizované společnosti od internetu věcí, přes Průmysl 4.0 až např. po využití cloudů pro sběr a správu velkých dat.

Vykročení do digitalizovaného světa však sebou přináší také některé problémy. Lze očekávat zásadní změny v myšlení a chování lidí a jeho nepřímý vliv na celou společnost, sociální sféru nevyjímaje. Jedním z těchto problémů je citelný nedostatek technicky vzdělaných lidí na všech úrovních, kterým trpí celá průmyslová Evropa. Průmysl 4.0 však nelze realizovat bez techniků. Tuto skutečnost si velmi dobře uvědomil pořadatel veletrhu a značnou část expozice zaměřil na propagaci techniky populárně-zábavnou formou s cílem upoutat pozornost žáků a studentů a motivovat je pro jejich budoucí profesní kariéru. Umělá inteligence již sice není science fiction, otěže však stále ještě musí držet člověk. O to více budou žádaní technicky vzdělaní a kvalifikovaní odborníci. Vytvoření dostatečné základny technického dorostu je však spíše úkolem pro politiky, stejně jako podpora středních a malých podniků, aby dokázaly udržet krok s digitalizačním trendem.


Brýle pro virtuální realitu se staly hitem letošního veletrhu Hannover Messe

Někteří odborníci se domnívají, že současný stav digitalizace je průlomový a technologie 4. průmyslové revoluce jsou již připraveny pro široké využití v komerční oblasti. S postupným zaváděním Průmyslu 4.0 je třeba počítat také s pohybem pracovníků a se změnami v politice zaměstnanosti. S tím souvisí otázka sociálního smíru, neboť zanikne mnoho pracovních míst tam, kde již nebude třeba nekvalifikované lidské práce, protože ji nahradí sofistikované stroje 21. století.

 


 Odvážlivci si mohli vyzkoušet Průmysl 4.0 „na vlastní kůži″

Dalším zajímavým tématem letošního veletrhu Hannover Messe byla integrovaná energie – tedy energetický systém budoucnosti. Vystavovatelé ve svých expozicích demonstrovali celý systém hospodaření s energiemi – od výroby, přes přenos, distribuci a skladování až po alternativní řešení mobility. Aby bylo možné mezi sebou síťově propojit výrobky, stroje, průmyslové podniky a lidi napříč zeměmi a kontinenty, musejí být nejprve vytvořeny technologie a standardy, které budou mít univerzální platnost.


Z tiskové konference ZVEI o budoucnosti distribučních sítí

Na veletrhu Hannover Messe toho bylo k vidění hodně a ve špičkové kvalitě. Pořadateli veletrhu – společnosti Deutsche Messe – se podařilo uspořádat velmi atraktivní odbornou výstavu, které byla akční, poučná i inspirující. Spokojeni byli všichni – návštěvníci, vystavovatelé, novináři i pořadatel.

Příští ročník veletrhu nových technologií Hannover Messe se bude konat od 24. do 28. dubna 2017.

(text, foto a video Kl)