časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Grafenová flexibilní anténa s NFC technologií

5. 12. 2016 | Graphene Flagship | graphene-flagship.eu

Grafen je v současné době jedním z nejstudovanějších materiálů na světě, a to jak na vědecké, tak na industriální úrovni. První dvojrozměrný materiál na světě, supertenká forma uhlíku s tloušťkou pouhého jednoho atomu, má strukturu hexagonální mřížky a vyznačuje se unikátními vlastnostmi.

Grafen není jen nejtenčí, nejsilnější a nejlehčí známý materiál. Je také flexibilní, nepropustný a elektricky i tepelně vodivý. Všechny tyto vlastnosti jej předurčují k použití pro NFC antény příští generace.

Grafenová anténa

Technologie Near-field communication (NFC) je sada komunikačních protokolů, která umožňuje přenos dat mezi dvěma elektronickými zařízeními. Nejzřetelnější charakteristikou technologie NFC je schopnost bezdrátového přenosu menších objemů dat na krátkou vzdálenost. Ostatní metody, jako je Bluetooth a Wi-Fi, mají širší okruh přenosu dat od 10 do 100 m. Technologie NFC se používá k identifikaci objektů proto, že na tak krátkou vzdálenost je mnohem bezpečnější a je tak velmi obtížné odcizit data.

Zkombinováním vlastností materiálu, využitím počítačových simulací a úpravou zařízení se výzkumníkům z Graphene Flagship podařilo navrhnout anténu, schopnou výměny dat se zařízením využívajícím komunikaci NFC, jako je mobilní telefon. Anténa s technologií NFC se tak vyrovná tradičním kovovým anténám. Grafenové NFC antény jsou chemicky netečné, vysoce odolné vůči ohybu a mohou být použity se standardními polymerovými substráty nebo hedvábnými tkaninami.

Celý článek na Graphene Flagship

Image Credit: Graphene Flagship

-jk-