časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Google představil Project Sunroof

19. 8. 2015 | IEEE Spectrum | www.spectrum.ieee.org

Uvažujete nad instalací solárních panelů na střechu svého domu a nevíte, jestli se vám jejich použití vyplatí? Google to ví za vás.

Internetový gigant spustil nový nástroj zvaný Project Sunroof, který využívá data, o jejichž existenci v rukou Google jste možná ani netušili. Díky těmto informacím vám Google řekne, kolik můžete ušetřit instalací solárních panelů na střechu vašeho domu. Google ke svým propočtům využívá hned několik způsobů. Bere v potaz jak poplatky za elektřinu v dané zemi, tak slevy a případné úlevy v rámci státních programů. Kolik energie budou solární panely schopny produkovat vypočítá Google na základě změn počasí a to pomocí záznamů z každého dne v roce.

Novinka Google, Project Sunroof

Velkou výhodou projektu zůstává fakt, že Google udělá všechnu těžkou práci za vás, nebudete tak muset balancovat na střechách. Vše co potřebujete vědět je vaše adresa a měsíční útrata za elektřinu. Ale to není vše - Google umí ze svých dat také odhadnout velikost vaší střechy, její orientaci a sklon a jestli jsou v okolí stromy či další budovy, které by mohly během dne bránit slunečnímu záření.

Tento nástroj je tedy velmi užitečný, pokud uvažujete o instalaci solárních panelů. A pro Google z něj plynou možné další příjmy z reklamy, kdy vám doporučí společnost, která by mohla solární panely nainstalovat.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Google

-jk-