časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Generátor pro pohon malých zařízení

27. 4. 2020 | University of Tokyo | www.u-tokyo.ac.jp/en/index.html

Výzkumníci z Tokijské univerzity nalezli způsob přeměny tepelné energie na elektřinu pomocí netoxického materiálu, který je z velké většiny tvořen železem – extrémně levným a relativně hojným prvkem. Generátor založený na tomto materiálu dokáže pohánět malá zařízení, jako např. dálkové senzory nebo nositelná zařízení.

Všechny studie termoelektrických materiálů se dosud zaměřovaly na zavedený, avšak limitovaný Peltier-Seebeckův jev,“ uvedl vedoucí studie, profesor Satoru Nakatsuji. „V protikladu k tomuto výzkumu jsme se zaměřili na relativně méně známý fenomén zvaný anomální Nernstův efekt (ANE).“ ANE produkuje napětí kolmé ke směru gradientu teploty napříč povrchem vyhovujícího materiálu. Tento fenomén by mohl zjednodušit design termoelektrických generátorů a zvýšit jejich účinnost přeměny v případě snadné dostupnosti vhodných materiálů.

Termoelektrický generátor

V rámci naši studie se nám pomocí procesu zvaného dopování podařilo vytvořit materiál skládající se ze dvou třetin ze železa a z jedné třetiny z hliníku (Fe3Al) nebo galia (Fe3Ga),“ dodal Nakatsuji. „Tímto způsobem jsme navýšili účinnost ANE až o 20 %.“

Celý článek na University of Tokyo

Image Credit: University of Tokyo

-jk-