časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

General Motors zveřejnilo plány na výrobu nové generace svých lithium-kovových baterií

12. 3. 2021 | Engadget | www.engadget.com

Automobilka GM zveřejnila další informace o příští generaci svých baterií Ultium, včetně plánů na technologii výroby lithium-kovových baterií pro zajištění vyššího výkonu a energetické kapacity. Výrobce automobilů dále oznámil zahájení spolupráce se společností SolidEnergy Systems (SES) na vývoji prototypu lithium-kovových baterií o téměř dvojnásobné kapacitě současných lithium-iontových baterií.

Lithium-kovové baterie nahrazují uhlíkové anody za kovové lithium, čímž umožňují vyrábět lehčí a výkonnější články. Hlavní nevýhodou této technologie je vyšší nevodivost a tvorba dendritů na povrchu anod, způsobující přehřívání a nakonec zkratování baterie.

Baterie GM

Předchozí generace lithium-kovových baterií fungovala spolehlivě pouze po zahřátí na 79 °C, společnost SolidEnergy však nyní vyvinula speciální povrchovou úpravu pro elektrolyt, která umožňuje provoz při pokojové teplotě. Současně vytvořila nehořlavý tekutý elektrolyt s nízkým odporem, který netvoří dendrity při kontaktu s kovovým lithiem. Výsledná baterie disponuje stejnou kapacitou v porovnání s lithium-iontovým článkem, může se však pyšnit polovičními rozměry. Optimalizaci využití energie a bezpečnost baterií v elektromobilech značky GM bude zajišťovat umělá inteligence.

Celý článek na Engadget

Image Credit: GM

-jk-