časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Flexibilní senzor pro měření životních funkcí

10. 2. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Snímací senzory využívané ve zdravotnictví jsou flexibilní elektronické komponenty, které lze umístit přímo na pokožku pacienta k monitorování jeho životních funkcí a získávání biologických informací. V průběhu několika posledních let si tyto senzory našly cestu i do našich domácností v podobě nositelné elektroniky, například chytrých hodinek nebo fitness náramků.

Výzkumníci z Tokijské univerzity nyní ve spolupráci se společností Japan Display Inc. vytvořili nový snímací senzor pro ověřování biometrických údajů a životních funkcí kombinující organické fotodiody a LTPS-TFT elektronické obvody.

Snímací senzor

Tenký flexibilní snímací senzor dokáže pořídit snímky otisků prstů a žil ve vysokém rozlišení (až 508 pixelů na palec při rychlosti 41 snímků za sekundu), které lze následně použít k biometrické identifikaci. Senzor rovněž měří pulzní vlnu, což je fenomén vznikající (díky elasticitě cév) při stahu srdce a vypuzení objemu krve do systémového řečiště. Tím vzniká v cévní stěně tlaková vlna, jejíž rychlost je mnohonásobně větší než tok krve.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: University of Tokyo

-jk-