časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Flexibilní nositelný senzor k detekci plynu

28. 8. 2020 | Penn State | www.psu.edu

Výzkumníci z Pensylvánské státní univerzity vyvinuli ve spolupráci se svými čínskými kolegy flexibilní nositelný senzor pro detekci plynu v okolním prostředí.

Senzor kombinuje nový speciální materiál ve formě grafenové pěny s unikátní formou disulfidu molybdenu a redukovanými nanokompozity oxidu grafenu. Výzkumníci se zaměřili především na způsob, jakým různé tvary nanokompozitů citlivých na přítomnost plynu ovlivňují citlivost materiálu detekovat molekuly oxidu dusičitého (plyn, který vzniká mimo jiné ve spalovacích motorech oxidací vzdušného dusíku za vysokých teplot) při velmi nízkých koncentracích. Za účelem změny morfologie naplnili nádobu velmi jemně nadrcenými krystaly soli.

Detekce plynu

Po přidání prekurzorů disulfidu molybdenu a redukovaných oxidů grafenu do nádoby se solí došlo k vyplnění drobných mezer mezi krystaly strukturami nanokompozitů. Výzkumníci následně stejný postup aplikovali na krystaly soli různých velikostí a tímto způsobem otestovali citlivost tradičních vzájemně propojených elektrod, stejně jako grafenové pěny. Po vypaření soli jednoduše určili, která velikost krystalů soli umožní vytvoření nejcitlivějšího senzoru.

Celý článek na Penn State

Image Credit: Cheng Lab, Penn State

-jk-