časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Flexibilní displej pro chytrá zařízení vyrobený z lidských vlasů

8. 6. 2020 | Queensland University of Technology | www.qut.edu.au

Výzkumníkům z Queensland University of Technology se podařilo něco dosud nevídaného, když přeměnili pramen lidských vlasů na uhlíkové nanotečky o velikosti jednoho milionu milimetrů, které následně použili ve formě aktivní vrstvy v OLED zařízení.

Lidský vlas tvoří mimo jiné aminokyseliny, minerály a bílkoviny včetně keratinu, který se při kontrolovaném zahřívání rozkládá. Molekulární strukturu výsledného materiálu tvoří uhlík a dusík, což jsou ideální prvky s elektronickými vlastnostmi. K výrobě uhlíkových nanoteček tak výzkumníci použili dvoufázový proces zahrnující analýzu a následné zpracování vlasů při teplotě 240 °C.

Flexibilní displej vyrobený z lidských vlasů

Odpad představuje vážný problém,“ řekl jeden z autorů studie, profesor Prashant Sonar. „OLED zařízení vyrobená z uhlíkových nanoteček získaných z lidských vlasů by tak mohla v budoucnu posloužit k výrobě chytrých obalů.“ Hypotetickým příkladem může být lahev na mléko s vnitřním zabudovaným senzorem, který by sledoval a zobrazoval data o trvanlivosti přímo na displeji na lahvi.

Celý článek na Queensland University of Technology

Image Credit: Queensland University of Technology

-jk-