časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Flexibilní barevný displej využívající vodu

16. 8. 2018 | Phys.org | www.phys.org

Nová studie publikovaná v časopise Microsystems and Nanoengineering popisuje vývoj flexibilního a reflektivního mnohabarevného displeje, který pro zachování barev nevyžaduje nepřerušovaný přísun energie.

Cílem výzkumníků bylo nalézt futuristické aplikace s udržitelnými barevnými displeji a nahradit existující elektronické displeje, jež se používají k zobrazování mnohobarevných zpráv a obrázků. Zatímco koncept má svůj původ v elektronickém papíře, navržená metoda se spoléhá na sekvenční zbarvené kapky vody a vzduchové kapsy v mikrofluidním zařízení, které je vyrobeno přesně na míru flexibilnímu polymeru k zachování stabilních bitmapových snímků bez spotřeby energie.

Flexibilní barevný displej

Nová metoda vychází současně z již existujících technik tekutých krystalů nebo OLED diod, které spotřebovávají energii na úrovni pixelů vydávajících světlo. Princip metody je založen na otáčivém voliči tekutiny, který využívá negativní tlak k nasávání tekutiny a směřování kapek do požadovaného směru a vytváření předem určeného vzorce.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Microsystems and Nanoengineering

-jk-