časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Festival vědy 2018 – zábavná (nejen) vědecko-technická laboratoř na Kulaťáku

31. 8. 2018 | ČVUT v Praze | www.festival-vedy.cz

Festival vědy je společným projektem vysokých škol, akademických a volnočasových institucí, který vznikl již před pěti lety. Čeká na vás velká laboratoř a technologický park pod širým nebem. Srozumitelným způsobem budeme celý den představovat nejen přírodovědné a technické obory. Uvidíte zajímavé ukázky, ověříte znalosti v soutěžích a kvízech a vyzkoušíte nevšední pokusy.

Více než 70 vystavovatelů se představí na již šestém ročníku Festivalu vědy, který se uskuteční ve středu 5. září od 8.30 do 18.00 hodin v Praze Dejvicích. Na zelené ploše na Vítězném náměstí, v přilehlé Technické ulici a Národní technické knihovně nabídne 102 expozic vysokých škol, pracovišť Akademie věd, volnočasových institucí a firem. Velká populárně vědecká laboratoř pod širým nebem, letos na téma „Technologie hýbou světem“, je určena nejen dětem a studentům, ale i zvídavé veřejnosti.

„Na Festivalu vědy si můžete na vědu doslova sáhnout, a zjistit tak, že má rozmanité podoby a využití. Chtěli bychom také pomoci v rozhodování všem, kteří si vybírají zaměření budoucího studia,“ uvedla za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy.

Budoucnost samořídících aut se představí v expozici firmy Valeo v podobě automobilu, který sám zaparkuje. Velkým lákadlem budou elektromotorky pro děti i dospělé od české firmy Kuberg, na nichž se můžete projet. Projížďku elektroautem Volkswagen e-Golf nabídne firma Schrack Technik.

Česká televize přiblíží populární technologii „elektronické tužky“ známou ze sportovních přenosů. Každý si pak může zahrát na sportovního analytika a vyzkoušet si, jak se s ní pracuje. Moderátorem televizních zpráv se na krátko stanete v jednom ze stánků Univerzity Karlovy, kde s pomocí čtecího zařízení budete před okem kamery moderovat zprávy.

Ve stánku jedné z lékařských fakult speciální přístroj nechá nahlédnout pod kůži při opalování.

Česká zemědělská univerzita v Praze představí jiné svůj komplexní výzkum léčebného konopí, speciální pytle ZEMBAG pro dlouhodobé uskladňování brambor nebo projekt na záchranu Derbyho antilopy.

Na Festivalu také nebudou chybět zdravotní záchranáři ze spolku Life Rescue. Vyzkoušíte si resuscitaci i jak pomocí defibrilátoru zachránit život. Příběh krve „odvypráví“ zájemcům pracovníci Ústavu hematologie a krevní transfúze. Prohlídnete si, jak pod mikroskopem vypadají zdravé bílé a červené krvinky a krevní destička a jak se změní při leukémii.

Pokrok v technologiích je závratný, ale jsou obory, kde stále vítězí příroda. Nic totiž nedokáže překonat nejcitlivější detektor – psí čenich. Specialisté z Celního úřadu, předvedou, že pro jejich psí odborníky je hračka objevit drogy, cigarety nebo výbušniny. Nenechte si ujít příležitost otestovat svou zručnost v zacházení se zbraní na laserové střeleckém trenažéru.

Na trenažéru Dopravního podniku hl. m. Prahy se zase na chvíli můžete stát řidičem tramvaje. Jídlo budoucnosti „amarouny“ proslavené seriálem Návštěvníci si pro vás připraví molekulární gastronomové. Propojí chemické a fyzikální poznatky s přípravou pokrmů, takže z hovězího vývaru vzniknou třeba špagety s chutí hovězí polévky.

České vysoké učení technické v Praze připravilo pro letošní ročník mnoho novinek – na speciální řezačce si vyzkoušíte projektovat vodní kanál, „ozoboti“ předvedou, jak umí rozeznávat obličeje, tančící roboti předvedou mazurku, vyzkoušíte si, jak se ovládá „roboruka“ a detektor lži vás přesvědčí o tom, že nemůže být ovlivňován vědomě.

Deset ústavů Akademie věd ČR pro návštěvníky připravilo exkurze do mnoha vědních oborů – můžete si vyzkoušet fotografování uměleckých děl, vyvolávání fotografií klasickou mokrou cestou, tajemství elektrických výbojů nebo si zkusíte vypěstovat biomasu z odpadních materiálů a vyzkoušíte si kouzla chemie.

Pražské vodovody a kanalizace ukáží jak se „vyrábí“ pitná voda v odpadní čističce. Stánky vystavovatelů doplní v odpoledních hodinách v Národní technické knihovně veřejná debata na horké téma „Sucho a vedro – můžeme si za to sami?“. Bude se diskutovat o počasí, předpovědi počasí, změnách klimatu a změnách ekosystému.

Festival vědy, jehož loňský ročník navštívilo během jednoho dne kolem 15 tisíc lidí, je jedinou populárně naučnou akcí pro širokou veřejnost, která se koná „na zelené louce“. Vstup na Festival vědy je zdarma. Více o programu najdete na www.festival-vedy.cz


Festival vědy je původním společným projektem VŠCHT Praha a ČVUT v Praze, Akademie věd ČR, Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy a Národní technické knihovny. Patronem Festivalu vědy je od prvního ročníku profesor Václav Pačes. Záštitu nad akcí převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy, předsedkyně Akademie věd ČR, primátorka hl. m. Prahy a starosta Městské části Prahy 6.