časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

FEL ČVUT podporuje standardizaci přenosových parametrů v telekomunikačních sítích nové generace

6. 5. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze pracuje tým odborníků, který se zabývá oblastí modelování a měření komunikačních sítí a též aktivně sleduje probíhající přípravu národního plánu rozvoje přístupových sítí nové generace (NGA). Jejich cílem je podpořit diskuzi o tomto aktuálním tématu a přispět k vytvoření jednotné terminologie a metodiky testování těchto sítí. 

K tématu přístupových sítí nové generace (NGA) se v současné době vede mnoho diskuzí na různých úrovních. Akcelerátorem těchto debat je příprava národního plánu rozvoje a dotačního programu pro výstavbu těchto sítí. Experti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se touto problematikou dlouhodobě zabývají a chtějí přispět k zavedení uceleného systému přenosových parametrů a měřítek kvality služeb, protože stále chybí jednoznačné a obecně uznávané definice, nejsou dostatečné zkušenosti s testováním a technické standardy se teprve tvoří. 

V rámci debaty s odbornou veřejností uspořádala katedra telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ve spolupráci se společností Profiber a ICT unií ve druhé polovině dubna technický workshop, na kterém byly vysvětleny definice a standardy měření sítí nové generace a připravovaná metodika Českého telekomunikačního úřadu pro kontrolu kvality těchto sítí. Během debaty byly také předvedeny ukázky měření NGA, názory provozovatelů sítí a zazněl také postoj Ministerstva průmyslu a obchodu k požadavkům na parametry NGA a jejich klasifikaci. 

Docent Jiří Vodrážka z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze shrnuje své pocity ze semináře takto: „Jsem velice rád, že na naší fakultě proběhla diskuse k parametrům NGA. Klíčovým úkolem je pokročit ve sjednocení terminologie, což byl jeden z hlavních účelů semináře. Není to jednoduché, protože každé technologické řešení je spojeno s vlastními v praxi zažitými pojmy. Další důležitou otázkou je definice přenosových rychlostí a způsobu jejich ověření. Zde bych rád ocenil aktivity Českého telekomunikačního úřadu a zejména návrh metodiky založený na definici agregační funkce, zohledňující statistiku provozu v síti realizující přístup k Internetu″. 

Více informací k aktivitám katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze je k dispozici na internetové stránce: comtel.fel.cvut.cz

Tiskové materiály FEL ČVUT