časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá letní školu kosmických technologií

17. 8. 2018 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Ve dnech 18. až 26. srpna 2018 se na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze (FEL) uskuteční letní škola kosmických technologií pořádaná společně Studentskou unií ČVUT a skupinou kosmických technologií na katedře radioelektroniky.

Akce se uskuteční v rámci studentské organizace Board of European Students of Technology (BEST). Takto se sdružuje 97 lokálních BEST skupin ze 34 zemí Evropy.

Jedna z hlavních aktivit, kterou BEST pro studenty naší univerzity organizuje, je možnost účastnit se tzv. akademických kurzů, které pořádá některá ze zmíněných dalších skupin.

Kurzy v Praze jsou pořádány pravidelně v letním období, tento rok konkrétně v termínu 18. až 26. srpna. Organizátoři připravili 24 hodin akademického programu celkem, kde se studenti techniky z jiných univerzit seznámí se základy kosmického inženýrství. Součástí kurzu je i potvrzení o účasti, které mohou studenti uplatnit pro uznání kreditů na své univerzitě. O letní kurz v Praze byl tradičně enormní zájem, organizátoři obdrželi 296 přihlášek a přijali 26 účastníků, z toho 2 z Kanady. Při výběru se snaží pořadatelé co nejvíce diverzifikovat, aby se docílil vyrovnaný poměr mezi pohlavími a rovnoměrné pokrytí Evropy.

Vlastní odborný program letošní letní školy je připraven skupinou kosmických technologií na katedře radioelektroniky vedenou doc. RNDr. René Hudcem, CSc., který rovněž přednese úvodní přednášky školy, za výrazného zapojení jeho tří doktorandů. Doc. Hudec akci okomentoval následovně: „Náš tým již dva roky zajišťuje na FEL ČVUT výuku kosmické vědy a kosmického inženýrství, a to i pro studenty studující v anglickém jazyce. Tým je rovněž aktivní v řadě kosmických projektů včetně projektů Evropské kosmické agentury ESA SMILE a THESEUS. I tyto naše aktivity se budeme snažit studentům letní školy přiblížit.“

Program letní školy zahájí úvodní přednáška doc. Hudce, která studenty seznámí se základy kosmických věd a technologií a s následujícím laboratorními cvičeními připravenými doktorandy Petrem Skalou, Martinem Urbanem a Ondřejem Nentvichem.

Cvičení budou zahrnovat problematiku orbitálních drah a jejich specifik. Pomocí simulací si studenti budou moci zobrazit realistické dráhy družic.

Ing. Skala, který organizačně akci zajišťuje na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, k odbornému programu dodal: „Budeme se zabývat detekcí kosmické radiace, která je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících životnost družic na orbitě. Pomocí detektorů si tak studenti vyzkouší, jak se záření detekuje, ale i jak se může takový detekovaný signál zpracovat. V rámci kurzu bude probíhat i prohlídka petřínské hvězdárny, která nyní pořádá výstavu k výročí čtyřiceti let české kosmonautiky. Studenti se tak dozví historii, ale i současný stav probíhající mise satelitu VZLUSAT-1, na kterém se doktorandi Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze také podílejí. Samozřejmostí bude i ukázka hvězdárenského technického vybavení. Dále bude následovat cvičení se zaměřením na řízení a komunikaci s užitečným (měřícím) nákladem. Zde si studenti vyzkouší, kde jsou nástrahy programování bezpečného ovládání hardware satelitu. Poslední cvičení se bude zabývat návrhem a simulací raket jako takových, studenti se dozví vše potřebné k návrhu rakety, která by mohla vynést malý náklad do atmosféry.“

Akce přispěje k mezinárodní propagaci kosmických aktivit jak odborných, tak edukačních uskutečňovaných na FEL ČVUT i ke zviditelnění naší práce i výsledků v tomto oboru.

Podrobnosti a program letní školy kosmických technologií je dispozici na adrese: http://sc2018.bestprague.cz/

Tiskové materiály FEL ČVUT