časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Evropa má potenciál pokrýt celosvětové energetické požadavky

14. 8. 2019 | University of Sussex | www.sussex.ac.uk

Dle výsledků nové studie výzkumníků University of Sussex a Aarhus University má Evropa potřebnou kapacitu k produkci více než 100násobku množství energie, jež v současné době produkuje díky pobřežním větrným farmám.

Spoluautor studie Benjamin Sovacool, profesor na Fakultě energetiky při University of Sussex, dodává: „Studie nemá představovat plán pro developery, ale spíše průvodce pro politické činitele, představujíc potenciál obnovitelné energie a příležitosti k jejímu dalšímu rozvoji. Naše studie naznačuje pozitivní budoucnost pro pobřežní větrné farmy a nahrává do karet evropské vizi 100 % obnovitelné energie.“

Pobřežní farmy

Z výsledků studie vyplývá, že pokud by došlo k realizaci veškerého evropského objemu pro pobřežní větrné farmy, instalovaná kapacita by dosáhla výkonu 52,5 TW, což odpovídá ekvivalentu 1 MW na každých 16 evropských obyvatel. Výzkumníci odhadují, že na ploše téměř 5 milionů metrů čtverečních by mohlo být nainstalováno více než 11 milionů dalších větrných turbín, jež by generovaly 497 EJ. Přitom se očekává, že celosvětové požadavky na energii by v roce 2050 měly dosáhnout výše 430 EJ.

Celý článek na University of Sussex

Image Credit: University of Sussex

-jk-