časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Energetici v Dukovanech spustili čtvrtý blok, elektřinu vyrábí všechny bloky

16. 7. 2018 | ČEZ, a. s. | www.cez.cz

V Jaderné elektrárně Dukovany energetici spustili čtvrtý výrobní blok. Ukončili tak krátkodobou odstávku, kterou do harmonogramu zařadili z důvodu preventivní kontroly ucpávkového bloku jednoho z šesti cirkulačních čerpadel, aby předešli případné závadě na zařízení. V elektrárně jsou tak v provozu všechny čtyři bloky.

Čtvrtý výrobní blok přestal elektřinu dodávat minulý týden ve středu, kdy byly odfázovány generátory obou parních turbín. Poté energetici zahájili přípravné činnosti a vychlazování bloku. „Přestože se nejednalo o poruchu, postupujeme konzervativně. Rozhodnutí na základě diagnostiky preventivně zařízení zkontrolovat hodnotím jako správné, předcházíme tak možným neplánovaným omezením provozu. Bezpečnost musí být vždy maximální prioritou,“ konstatuje ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Kontrolní a servisní práce na čerpadle dokončili odborníci v úterý 10. července. Následně provedli tlakové zkoušky a předepsané testy zařízení. Štěpnou reakci v reaktoru energetici obnovili ve čtvrtek odpoledne. Elektřinu do sítě začal blok dodávat dnes v 6:48 hodin ráno a plného výkonu dosáhne v průběhu dnešního dne.

„V celé elektrárně se nachází desetitisíce zařízení, které jsou několikanásobně jištěny, zálohovány a monitorovány. Na řešení případných závad musíme být a také jsme odborně, technicky i procesně připraveni. Oceňuji přístup i profesionalitu našich pracovníků při úspěšném zvládnutí této preventivní odstávky,“ říká ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Ing. Jiří Bezděk, mluvčí ČEZ, a. s., Jaderná elektrárna Dukovany