časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrotechnická asociace ČR pořádá 17. února konferenci Připraveno pro průmysl 4.0

26. 1. 2016 | Elektrotechnická asociace České republiky | www.electroindustry.cz

Industrie 4.0, Industrial InternetConsortium, Advanced Manufacturing a v České republice iniciativa Průmysl 4.0. Jen několik z řady názvů iniciativ spojených ve světě s fenoménem čtvrté průmyslové revoluce. Jaké nároky však klade na konkurenceschopnost českých firem a jak se mají na novou éru inteligentních továren připravit? O tom budou diskutovat odborníci se zástupci průmyslových firem 17. února v Obecním domě v Praze na konferenci Připraveno pro průmysl 4.0.

„Není nač čekat. Jsme malou otevřenou ekonomikou, která je ve vlastním zájmu nucena držet krok nejen s  nadnárodními korporacemi, které mají v České republice svá zastoupení nebo výrobní podniky, ale i s vysoce specializovanými firmami z celého světa, jež jsou velmi často technologickými lídry ve svých průmyslových odvětvích. Proto by měla každá průmyslová firma už nyní začít pracovat na vlastní koncepci zapojení se do tohoto procesu,″ říká Jiří Holoubek, prezident Elektrotechnické asociace ČR, která konferenci společně s firmou Exponex organizuje.

Odborníci chtějí na konferenci Připraveno pro průmysl 4.0 firmy seznámit s celou šíří a všemi aspekty iniciativy Průmysl 4.0, která není jen digitalizací vlastní průmyslové výroby, na kterou bývá velmi často zjednodušována. Zároveň chtějí na konkrétních příkladech ukázat způsob implementace myšlenek Průmyslu 4.0 ve stávajících strukturách firem.

Konference Připraveno pro průmysl 4.0 se koná 17. února v prostorách Obecního domu v Praze.  

Úvodní blok otevře Eduard Muřický, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR. Projekt Národní iniciativy Průmysl 4.0, o kterém bude hovořit,není jen pokračováním třetí průmyslové revoluce, ale zcela novým a kvalitativně naprosto odlišným stupněm chápání celého řetězce činností. „Zabývá se tématy, jako jsou např. technologické předpoklady a vize, požadavky na aplikovaný výzkum, standardizace, bezpečnost, dopady na trh práce, vzdělávací soustava či regulatorní prostředí,″ upřesňuje Muřický. 

Jiří Holoubek se ve své přednášce zaměří na specifika českého průmyslu a jeho připravenost z pohledu Průmyslu 4.0. „Je třeba si uvědomit, že se nejedná o pouhou ‚vyšší formu automatizace‘ průmyslové výroby nebo o její digitalizaci. V rámci čtvrté průmyslové revoluce budou vznikat zcela nové kyberneticko-fyzické systémy schopné pořídit, bezpečně ukládat, zpracovat a selektivně předávat obrovská množství dat dokumentujících veškeré procesy spojené nejen s vlastní průmyslovou výrobou, ale i s činnostmi, které jí předcházejí i probíhají po jejím ukončení.  Propojením internetu věcí, lidí a služeb bude možné řídit nejen veškerý vnitřní chod firmy, ale i efektivně komunikovat s jejím ‚digitálním okolím‘ včetně například státní správy,″ konstatuje Holoubek. 

Konference nabídne na 30 odborných přednášek zaměřených na témata inteligentní továrna budoucnosti od definování digitální strategie na horizontální a vertikální úrovni přes datovou architekturu integrovanou v celém hodnotovém řetězci až ponovou inteligentní továrnupropojující on-line a off-line svět v jeden plně integrovaný a ekonomicky výkonný celek.  

Projekt Průmysl 4.0 není jen na papíře

„Řada českých firem už jeho části realizuje. „Zapojili jsme se do významných světových iniciativ, ať již Industrie 4.0 v Německu nebo Industrial Internet v USA a pracujeme na rozvoji našeho portfolia,″ říká Vladimír Kysela, ředitel divize Procesní automatizace a ředitel pro strategický rozvoj společnosti ABB ČR. „Už dnes máme výrobky, systémy či řešení, které jsou na úrovni 4.0. Chceme stát v čele tohoto nového směru vývoje a podílet se na vytváření nové podoby průmyslu, v níž jsou výrobní systémy schopné autonomní výměny informací, nezávislé činnosti i vzájemné kontroly,″ dodává. 

Záštitu nad konferencí Připraveno pro průmysl 4.0 převzalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR, hlavními partnery jsou společnost PILZ a ABB ČR.

„Téma Průmysl 4.0 je pro firmy nové a stále ještě neuchopené. Konference Připraveno pro průmysl 4.0 je pro ně platformou, kde se mohou setkat s odborníky, kteří se mimo jiné podílí na přípravě národní strategie. Na základě informací a myšlenek, které na konferenci zazní, by měli její účastníci začít přemýšlet o tom, co je v budoucnosti čeká, kde jsou nové příležitosti a dát jim vodítko, jak tento inovativní proces začít v jejich firmách prosazovat,″ říká Aleš Pohl, ředitel společnosti EXPONEX, spolupořadatel akce.

Bližší podrobnosti a celý program naleznete: www.ppp4.cz

Elektrotechnická asociace České republiky

Elektrotechnická asociace České republiky
Doudlebská 1699/5
Praha 4
140 00
www.electroindustry.cz