časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrotechnická asociace České republiky na MSV

25. 9. 2018 | Elektrotechnická asociace České republiky | www.electroindustry.cz

Expozici Elektrotechnické asociace České republiky v pavilonu Z na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018 v Brně lze na první pohled identifikovat nejen grafickými symboly a nápisy, ale také tradičními vitrínami s historickými muzejními exponáty. Asociace tu prezentuje nejen své vlastní aktivity, ale poskytuje prostor svým členským firmám, které projevily zájem propagovat touto cestou své produkty. Podívejme se na některé z nich.

ABB a robotika

ABB Robotika vyvinula školicí robotické pracoviště, které umožňuje vyzkoušet si zařízení v praxi. Pracoviště je původně navržené pro výuku na školách, ale stále častěji se uplatňuje i pro školení operátorů výrobních závodů. Součástí pracoviště je propůjčení akreditace pro výuku robotiky a RobotStudia.

Dominantou pracoviště je průmyslový šestiosý robot IRB 120 s řídicím systémem IRC5 s možností rozšíření o další prvky automatizace (dopravníkové pásy, magnetické či pneumatické prvky, kompresor, kamerový systém a další). Robot má nosnost do 3 kg, maximální dosah 580 mm a opakovatelnou přesnost 0,01 mm. K nástroji je možné připojit další senzory komunikující pomocí digitálních signálů. Řídicí systém umožňuje připojení dalších periferních zařízení komunikujících pomocí digitálních signálů.

Program ABB RobotStudio™6 je v průmyslu široce využívaný nástrojpro programování robotů, který umožňuje simulacipohybů „nanečisto“ v prostředí počítače. Programování off-line je nejlepším způsobem, jak prověřit technologii a jak zejména simulovat navržený proces. Díky vizualizaci a nástrojům pro kontrolu je vyloučena kolize reálného robota při chybě programu. Také umožňuje velmi přesné simulace s využitím reálných robotických programů, identických s těmi, které jsou aplikovány ve výrobě. V praxi to znamená, že studenti si mohou nejprve naprogramovat robot v RobotStudiu v off-line režimu a následně si program nasimulovat na robotu ve školicím pracovišti.

 

Budoucnost měření v energetice

Nová měřicí platforma ENA-NXG firmy ELCOM je postavena na modulární architektuře, umožňující kombinaci CPU modulu a až 6 vstupních modulů do jednoho měřicího přístroje. Vstupní moduly poskytují vstupní izolaci, filtraci a A/D převod a poskytují data na digitální sběrnici. CPU modul je vybaven nejprve FPGA polem přijímajícím a zpracovávajícím data z digitální sběrnice. Dále je CPU modul vybaven samotným RT kontrolérem, na kterém běží samotný měřicí firmware, ukládání dat a rozhraní.

Výsledná funkcionalita ENA-NXG je tedy přímo definována počtem a typem vstupních karet a samotným měřicím firmwarem.

Platforma ENA-NXG může být nasazena pro měření v oblastech vyhodnocení kvality elektřiny, měření synchrofázorů napětí a proudů, měření frekvence a výkonů, a pro monitoring vývodů. ENA-NXG je otevřená hardwarová a softwarová platforma; umožňuje kombinovat různé typy a počty vstupních modulů.

 

Inovace v technologii snímačů, řízení a pohonů

Společnost Pilz bude na Mezinárodním strojírenském veletrhu vystavovat řadu inovací z oblasti senzorických, řídicích systémů spolu s příslušnými diagnostickými a vizualizačními systémy a softwarem. Jedním z exponátů je konfigurovatelný řídicí systém PNOZmulti 2, který se vyznačuje maximální flexibilitou.

K pravé straně základny PNOZ m B1 je nyní možné připojit až 12 bezpečnostních rozšiřujících modulů. Jedním z nich je i nový dvoupólový polovodičový výstupní modul má dva bezpečnostní výstupy, které slouží k ovládání např. tlakových pojistných ventilů. Osmi vstupů nového modulu lze nakonfigurovat s individuálním časovým filtrem, aby bylo možné správně pracovat s různými vstupními signály. V závislosti na aplikaci se dosáhne PL e podle EN ISO 13849-1 nebo SIL CL 3 podle IEC 62061. Ve spojení se základní jednotkou PNOZmulti-2 můžete použít nový polovodičový výstupní modul PNOZ m EF 8DI2DOT pro bezpečné monitorování bezpečnostních funkcí celého lisu.

Výstupní ovládání je velmi rychlé, takže reakční doby <8 ms jsou možné. V důsledku toho mohou být lisy vypnuty rychleji, což zvyšuje bezpečnost obsluhy.

Tiskové materiály ELA