časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrotábor 2015

20. 8. 2015 | ASTRA │Ing. Zbyněk Kocián | www.astrafren.cz

Ve dnech 28. července až 7. srpna 2015 se uskutečnil Elektrotábor, který uspořádali členové radioklubů z Frenštátu pod Radhoštěm, Vsetína a Mikulova pod hlavičkou Centra volného času Astra. Tábor se konal nedaleko obce Olbramkostel v okrese Znojmo na jižní Moravě a byl určen dětem od 10 do 16 let se zájmem o elektrotechniku, jimž nabídnul intenzivně strávených 11 dnů rozdělených mezi elektrotechniku i klasické táborové aktivity. Účastníky byly děti nejen z celé ČR, ale také ze Slovenska, Rakouska a Norska.

Kromě bydlení ve stanech, výletů, koupání, sportovních soutěží si tak účastníci mohli prohloubit i své znalosti elektrotechniky a elektroniky. Děti se cvičily v dovednostech práce se základním elektrotechnickým a elektronickým nářadím, prohlubovaly znalost základních součástek a učily se poznávat a používat i méně běžné. Znalosti pak využily při stavbě výrobků – svých táborových miniprojektů. Nabídka výrobků k sestavení byla natolik rozmanitá, aby některé zvládli i úplní začátečníci, ale aby se při zhotovování jiných bavili i ti pokročilejší. Pod dohledem odborných lektorů děti své výrobky postupně dopracovaly do funkční podoby. Z tábora si tak každý mohl odvézt malou upomínku.

Důležitou součástí táborových elektroaktivit bylo radioamatérství, kde se účastníci po celou dobu tábora seznamovali především s radiotechnikou, vysílačkami, anténami. Zúčastnili se radioamatérských závodů na krátkých i velmi krátkých vlnách, poslouchali radioamatérské vesmírné družice a soutěžili třeba ve hře zvané hon na lišku. V terénu děti podnikly řadu elektrotechnických experimentů a pokusů, vypustily balón se sondou a také pomocí pneumatických raket prováděly "satelitní" snímky tábora a okolí. Elektro program tak zahrnoval rozsáhlou složku činností i mimo táborové laboratoře.

Cílem tábora bylo nadchnout děti pro elektrotechniku a obecně pro technické obory ve věku, v kterém se na základní škole rozhodují, kam směřovat své další studium. Elektrotábor se konal letos již počtvrté a zdaleka nebyl jediným počinem na poli práce s mládeží v oblasti elektrotechniky, kterým se Centrum volného času Astra z Frenštátu pod Radhoštěm a spřátelené kroužkydo organizace tábora zapojené, v průběhu roku věnují.

Více zjistíte na www.elektrotabor.cz