časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektromobil Venturi stanovil nový rychlostní světový rekord

28. 9. 2016 | Venturi Automobiles | www.v-group.fr

Venturi VBB-3, elektromobil stejnojmenné výrobce luxusních elektrických automobilů, stanovil nový rychlostní rekord pro elektromobil - 549,43 km/h, čímž zároveň ustanovil nový rychlostní rekord s hodnotou 576 kmh.

Celý test proběhl na solných pláních Bonneville v Utahu, a to pod pečlivým dozorem Mezinárodní automobilové federace FIA. Měření probíhalo na dráze o délce 1 míle v obou směrech v hodinových intervalech. Třetí generace elektromobilu Venturi VBB byla postavena v první polovině roku 2013 a testování bylo naplánováno již na září téhož roku. Plány na překonání rekordu však další tři roky vždy zhatilo nepříznivé počasí.

Nový rychlostní světový rekord elektromobilu

Za volantem elektromobilu seděl zkušený pilot Roger Schroer. Jedná se již o 5 rekord, který elektromobily Venturi překonaly. V roce 2009 překonal automobil Venturi světový rychlostní rekord elektromobilu, když stanovil novou hodnotu na 487 km/h. Rok nato posunul hranici model VBB-2.5 se světovým rekordem 495 km/h a v roce 2014 a 2015 překonaly elektromobily Venturi další rekordy v nové kategorii.

Celý článek na Venturi Automobiles

Image Credit: Venturi Automobiles

-jk-