časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Elektrolyt na bázi fosfátu pro bezpečnější lithium-iontové baterie

20. 3. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Vzhledem k neustálému posunu směrem k technologiím pro obnovitelné energie a narůstajícímu počtu zařízení pro internet věcí pátrají vědci z celého světa po bateriích, které by umožňovaly delší a bezpečnější provoz.

Nejvyužívanějším typem technologie pro ukládání energie pro nositelnou elektroniku jsou v současné době lithium-iontové baterie, které obsahují organické elektrolyty umožňující vysoké provozní napětí a energetickou hustotu. Navzdory jejich všeobecnému rozšíření však může mít neustálé navyšování jejich výkonu zásadní dopad na jejich bezpečnost. Tyto baterie totiž ve skutečnosti obsahují vysoce nestálé a hořlavé organické uhličitany, které mohou po vznícení napáchat velké škody.

Cyclic phosphate-based electrolyte

Výzkumníci z University of Tokyo nyní ve snaze vytvořit bezpečnější a výkonnější lithium-iontové baterie navrhli a syntetizovali alternativní cyklický elektrolyt na bázi fosfátu, který se vyznačuje nehořlavostí. Nový elektrolyt, který byl popsán v aktuálním vydání časopisu Nature Energy, umožňuje bezpečný a vysoce stabilní provoz a vysoké napětí a překonává tak svým výkonem rozpouštědla používaná pro valnou většinu dnešních lithium-iontových baterií.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: University of Tokyo

-jk-