časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Do Ruska dorazila zelená. Rosatom roztočí větrné turbíny.

13. 12. 2016 | Rosatom | www.rosatom.cz

Do konce letošního roku vybere ruská státní energetická společnost Rosatom zahraničního technologického partnera, s nímž postaví tři větrné parky v Rusku. Uvedl to zástupce výkonného šéfa Rosatomu Kirill Komarov. Souhrnný výkon elektráren má přesahovat 600 megawattů a jejich vznik si vyžádá investici kolem jedné miliardy eur. Na ruském trhu již působí česká firma Falkon Capital.

Rosatom - větrná energie

„V první fázi projevilo zájem účastnit se projektu 21 firem, nyní se seznam zúžil na tři společnosti. Do konce roku o partnerovi rozhodneme definitivně“, řekl Komarov ruské agentuře TASS.

Komarov dodal, že zásadním zájmem vlády je požadavek, aby 65 procent dodávek pocházelo z Ruska. „Lokalizace nabízí řadu výhod - nová pracovní místa, nové technologie. Budoucí partner by měl být připraven na masivní přesun technologií do Ruska.“

Podle Komarova projevila o projekt zájem řada bank a dalších finančních institucí. Údajně nebude třeba ani zahraničních investic, protože na financování se chtějí podílet ruské subjekty.

TASS připomíná, že Rosatom vyhrál soutěž o výstavbu větrných elektráren s výkonem 610 megawattů. V budoucnu má státní firma získat přístup na mezinárodní trhy s komplexní nabídkou konstrukce větrných parků výhradně z ruských součástek.

Ruská vláda má spíše než na jednotlivých projektech zájem na vzniku průmyslového odvětví. Zákon o podpoře obnovitelné energie podepsaný v roce 2013 premiérem Dmitrijem Medveděvem říká, že v roce 2020 musí 65 procent komponentů u takových zdrojů energie pocházet z domácí produkce.

Aktuální plán ministerstva hospodářství počítá s tím, že podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu stoupne do roku 2020 na 4,5 procenta. Pokud se ze statistiky vyjmou velké vodní elektrárny, dosahuje podíl OZE v tuto chvíli jen jednoho procenta. Zbytek připadá na ropu, plyn, uhlí a atom, uvádí web Byzenergytoday.

Pokud jde o větrnou energetiku se zahraniční účastí v Ruské federaci, dobře se rozvíjí projekt v Kalmycké republice, jehož se účastní český investor Falkon Capital. Společnost, která od bývalé vlády Miloše Zemana dostala na starost vypořádání ruského dluhu vůči České republice, vyhrála před dvěma lety soutěž na zbudování první etapy větrného parku s výkonem 51 megawattů. V průběhu letošního léta si ruské zastoupení české společnosti objednalo 20 větrníků od německého výrobce FWT. Do provozu půjdou v polovině roku 2017. Po dokončení všech stavebních úseků bude větrný park s 300 megawatty největší v Rusku, uvedla FWT.

Tiskové materiály Rosatom