časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

DIPLE promění váš smartphone na výkonný mikroskop

25. 11. 2019 | The Verge | www.theverge.com

Díky rozšíření chytrých telefonů máme vždy po ruce fotoaparát, který lze pomocí jednoduchých metod proměnit na užitečný nástroj. Nyní vstupuje na scénu projekt DIPLE, který slibuje proměnit váš smartphone na výkonný mikroskop s 1000násobným přiblížením, jež umožňuje pozorování mikroorganismů, bakterií a dokonce i krevních buněk.

Tvůrci DIPLE se mohou pochlubit předchozími zkušenostmi s mobilním příslušenstvím. Již v minulosti vytvořili čočky pro chytré telefony BLIPS, které stačilo nalepit na fotoaparát telefonu a začít pořizovat profesionální fotografie. Jejich nevýhodou však bylo obtížné nastavení ohniska a výsledné fotografie tedy byly mnohdy rozmazané a zdeformované.

Mikroskop DIPLE

DIPLE na to jde jinak – už žádné připevňování k telefonu. Jedná se v podstatě o modulární kit obsahující veškerou potřebnou elektroniku a podsvícení. Telefon jednoduše umístíte na vyznačené místo a můžete začít objevovat mikroskopický svět. K dispozici jsou tři úrovně přiblížení (35x, 75x a 150x), které lze znásobit pomocí funkce přiblížení v telefonu. Dle slov tvůrců DIPLE lze dosáhnout až 1000násobného přiblížení „bez pixelace“, záleží však na konkrétním modelu telefonu.

Celý článek na The Verge

Image Credit: DIPLE

-jk-