časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Díky nové anténě by se mohla sonda na Marsu spojit se Zemí bez omezení

16. 9. 2015 | ExtremeTech | www.extremetech.com

V současné době má výzkumná sonda Curiosity na Marsu necelých patnáct minut k tomu, aby poslala data vědcům na Zemi, a to dvakrát denně. Pokud tak chtějí vědci z NASA předat sondě komplexní soubor příkazů nebo do sondy nahrát nové informace, musí k tomu využít okno těchto patnácti minut.

Pro vědce na Zemi tak neustálá potřeba přesměrování signálu přes více satelitů znamená, že mise na Marsu postupují pomocí série zrychlených momentek vyplněných dlouhou čekací dobou. Vědcům se však nyní podařilo vyrobit prototyp nové antény, která se dá připevnit k sondě, a která dokáže se Zemí komunikovat hodiny.

Vědci z UCLA a NASA vytvořili super anténu

Nápad vzešel z hlav výzkumné skupiny složené z vědců z UCLA a laboratoře Jet Propulsion samotné NASA. Princip nového prototypu je jednoduchý - vědci použili celkem 256 miniaturních antén, které dohromady tvoří „super anténu“ schopnou přímé komunikace se Zemí.

Důvodem, proč tento prototyp funguje, není jen fakt, že takové množství antén vysílá silný signál, ale tento signál je rovněž kruhově polarizovaný. To pomáhá udržet signál nepřerušený při cestě atmosférou Marsu - jakmile se totiž dostatečně silný signál dostane do vakua, jeho přenos na oběžnou dráhu Země je již jednoduchá.

Celý článek na ExtremeTech

Image Credit: Wikipedie

-jk-