časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Další luxusní vila ve Středomoří pod taktovkou Foxtrotu

17. 2. 2017 | Ing. Jaromír Klaban | Teco a. s. | www.tecomat.com

Exkluzivní vila zasazená v údolí nedaleko Larnaky na Kypru nabízí uklidňující soukromí a zároveň krásný výhled na okolní kopce. Poskytuje bezpečnost zároveň s komfortem, atmosféru pobytu v přírodě kombinuje s moderní architekturou domu a jeho vybavením. Majitelé této přepychové rezidence přišli za dodavatelem elektro s představou o konkrétních funkcích chytré instalace a zároveň o jednoduchosti ovládání. Při hledání dodavatele inteligentní domácí automatizace systému věděli, že potřebují něco více než standard z regálu.


Obr. 1. Stínění interiéru je spolu s osvětlením a klimatizací nedílnou součástí infrastruktury v luxusní středomořské vile u Larnaky komplexně řízené systémem Tecomat Foxtrot

Kyperská firma Rhine Line přijala výzvu a vytvořila pro majitele domů systém přesně podle jejich potřeb. Po dvou a půl letech příprav, plánování a montáží nejen naplnila, ale podle vyjádření majitelů i překročila již tak vysoké požadavky. V projektu komplexního řízení celé infrastruktury vily zavedla svůj plně univerzální systémem chytré domovní instalace NeoMatic©. Jeho jádro tvoří výkonný flexibilní systém Tecomat Foxtrot české firmy Teco a. s. Proces projektování a instalace byl provázen úzkou spoluprací architektů, zahradních designérů, projektantů osvětlení i dodavatelů mechanických dílů a veškerého elektrického vybavení. Je pochopitelné, že si majitelé domu chtějí užívat luxusu, zábavy i chvil odpočinku se spolehlivě fungující a snadno ovladatelnou infrastrukturou domu. Proto tým firmy Rhine Line celý projekt navrhl a jeho funkce naprogramoval s použitím osvědčeného a spolehlivého hardwaru Foxtrot. Pro ovládání má každý člen domácnosti svůj osobní iPad.

Obr. 2. Lineární venkovní řízená svítidla se zde stala nedílnou součástí stavby; podtrhují individualitu majitelů a jejich architekta

Systém NeoMatic© je tu postaven na centrálním modulu Tecomat Foxtrot CP-1014. Rozšiřující moduly jsou rozděleny do dvou rozváděčů. Jeden je ve spodním podlaží a druhý v přízemí. Jen pro řízení osvětlení bylo použito 70 výstupů. Díky ucelenému sortimentu řízených stmívačů a spínacích modulů stavebnice Foxtrot měl designér interiéru z firmy Archtube volnou ruku při výběru svítidel i světelných zdrojů. Navrhl kombinaci LED spotů, LED pásků, zářivek, venkovních základních svítidel a zdůrazňujících reflektorů.


Obr. 3. Řízené zavlažování je v této zeměpisné oblasti nutnou podmínkou
k udržení zahrady v dobré celoroční kondici


Obr. 4. Řízené zahradní osvětlení propojuje večer a v noci interiér s exteriérem a rozšiřuje tak příjemnou celodenní obyvatelnost na celý pozemek

Kromě osvětlení se majitelé rozhodli zahrnout do automatického režimu ovládání rolety, závěsy a záclony v celém domě. Je zde rovněž integrované podlahové topení, řízení bazénu a odsavačů v koupelnách a na toaletách. Na přání klienta firma Rhine Line připojila k Foxtrotu i zabezpečovací systém domu. Proto bylo možné naprogramovat unikátní opatření a akce pro případ poplachového hlášení o vkrádání do domu nebo o vzniku požáru.

Vila je v provozu k plné spokojenosti uživatelů od konce roku 2015.

Obr. 5. Osvětlení originálně pojatého rohového bazénu ve dne (a), za soumraku (b)
i za tmy (c) věnovali architekti, světelné studio Archtube, a instalační firma RhineLine dobře koordinovanou péči

O řídicím systému NeoMatic©

Systém NeoMatic© je jedním z mnoha zákaznicky orientovaných produktů pro pokročilé řízení instalací v budovách, které si na systému Foxtrot budují systémoví integrátoři nejen v ČR, ale i v zahraničí. Foxtrot je vlastně stavebnice vybavená stále se rozšiřující škálou modulů snímačů a akčních členů nejen pro osvětlení, ale i pro propojení téměř všeho, co se v budovách vyskytuje a je ovladatelné elektricky nebo komunikační linkou. Stavebnice má volně programovatelný centrální modul s volně programovatelnými grafickými ovládacími webovými stránkami.



Obr. 6. Centrální modul Tecomat Foxtrot, na němž běží aplikační program NeoMatic© firmy Rhine Line (b), je umístěn v hlavním silnoproudém rozváděči (a) spolu se stmívači a ovládacími relé; podružný rozváděč (c) v dalším patře je připojen pouze dvouvodičovou sběrnicí CIB a obsahuje jen moduly stmívačů a relé; v obou rozváděčích jsou zároveň s těmito moduly přehledně uspořádány i jističe příslušných silových okruhů

Základní myšlenkou systému Foxtrot je otevřenost k individuálním požadavkům koncového uživatele i integrační a instalační firmy. Často nejde jen o to, co zavádět, ale i jak zavádět. Otázky, zda použít centralizovanou, nebo sběrnicovou kabeláž, zda použít sběrnici DALI, DMX, či DSI specializovanou na osvětlení, zda jinou sběrnici pro žaluzie, další pro kotel, pro klimatizaci, pro audio, video atd., nebo použít moduly systému Foxtrotu propojitelné systémovou dvouvodičovou instalační sběrnicí, není třeba složitě řešit, protože v podstatě jakákoliv kombinace je možná.


Obr. 7. Na dva vodiče sběrnice CIB, která se může větvit a procházet celou budovou, lze napojit nejen podružné rozváděče, ale i interiérové prvky (zde ovladač vnitřního klimatu se senzorem teploty a vlhkosti (a) nebo ovladače všech žaluzií a závěsů v obývacím pokoji šikovně umístěné do výklopné části stropu (b)); také řiditelné předřadníky jak pro LED pásky, tak pro klasické zářivky (spodní obrázek) lze na sběrnici CIB připojit pomocí malých modulů vestavěných přímo do svítidel nebo do pomocných průběžných instalačních krabic na kabelu (c)

Díky volné programovatelnosti a integrovaným volně programovatelným webovým stránkám s pokročilou grafikou může systémový integrátor vytvořit vlastní produkt pod vlastním označením, s vlastním jménem a po dohodě s výrobcem i s vlastním logem. Takto postupoval rovněž partner Teco a. s., firma Rhine Line na Kypru se svým systémem NeoMatic.

(s použitím textu a fota Rhine Line, Nikósie, Kypr)


Vyšlo v časopise Světlo č. 1/2017 na straně 9.
Článek v elektronické listovací verzi časopisu naleznete zde.

TECO a.s.

TECO a.s.
Průmyslová zóna Štáralka 984
Kolín
280 02
www.tecomat.com