časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Czinger 21C je 3D tištěný hyperautomobil s neuvěřitelným výkonem

24. 2. 2020 | Forbes | www.forbes.com

Americká startupová automobilka Czinger představila veřejnosti model 21C, hybridní hypersporťák poháněný 2,8litrovým motorem V8 a dvěma elektromotory na přední nápravě. Kombinovaný výkon dosahuje 907 kW.

Úctyhodná jsou také další čísla: Zrychlení z 0 na 100 km/h za 1,9 sekundy a maximální rychlost 432 km/h. Celkový výkon 1250 koní při identické váze a dech vyrážejících 11 000 otáček za minutu. Pod kapotou se kromě motoru na fosilní paliva ukrývají také dva elektromotory poháněné lithium-titanovými bateriemi, které se oproti klasickým lithium-iontovým bateriím rychleji nabíjí a vybíjí.

Hyperautomobil Czinger

Mezi jeho další zvláštnosti patří netradiční uspořádání sedadel umístěných za sebou uprostřed automobilu, které kopírují kokpit stíhačky a komponenty vyráběné technologií 3D tisku. A to ne jen tak ledajaké. Jejich efektivitu zajišťuje strojové učení – do systému jsou nahrána veškerá potřebná data a počítač navrhne součástku s ohledem na maximální úsporu materiálu a nákladů. Obrovskou výhodou je modularita součástek, které lze v případě potřeby vyměnit a odpadá tak nutnost nákladných oprav.

Celý článek na Forbes

Image Credit: Czinger

-jk-