časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

CYCLOPS – nukleární technologie pro každodenní užití

4. 4. 2017 | Ing. Jiří Netušil | Tractebel Engineering a.s. | www.tractebel-engie.com

Snaha o minimalizaci rizik spojených s pohybem osob v jaderných elektrárnách vedla Tractebel k vytvoření systému CYCLOPS (Capture Your Crucial Location Observe your Plant Safely). Cílem aplikace CYCLOPS je vytvoření možnosti virtuálně procházet nebezpečné provozy s pomocí notebooku nebo mobilu.

CYCLOPS (Capture Your Crucial Location Observe your Plant Safely)

Nejen atomové elektrárny, ale i průmyslové výrobní jednotky představují komplexní prostředí tvořené aparáty, potrubím, prvky měření a regulace, rozvody elektrické energie a stavebními konstrukcemi. V mnoha případech se jedná o provozy s výskytem toxických látek, výbušnou atmosférou či nebezpečím ionizačního záření. Často je nezbytné, aby tyto nebezpečné prostory navštěvovali i externí pracovníci za účelem provádění údržby, přípravy nových investic nebo verifikace dokumentace skutečného stavu.

Systém CYCLOPS přináší 360° pohled na celou provozní jednotku a zpřístupňuje informace uložené v externích souborech, databázích apod. K vizualizaci stačí jakýkoliv prohlížeč a není třeba instalovat dodatečný software. CYCLOPS je tvořen jednoduchými html soubory a může být spuštěn i z běžných notebooků nebo mobilních telefonů.

V ergonomickém rozhraní si uživatel vybere budovu a podlaží a virtuálně vstoupí do vybraného provozu. CYCLOPS nabízí pohled do všech směrů, a to včetně přibližování detailů pomocí zoomu. Přes hypertextové odkazy je možno přistupovat ke schématům, výkresové dokumentaci či specifikacím. Odkazy na videa mohou např. prezentovat bezpečnostní instrukce nebo postupy pro údržbu.

Interaktivní virtuální prohlídky jsou zdrojem názorných informací i pro schůzky pracovních týmů. Je velmi efektivní poukázat na problém, případně prezentovat navržené řešení při současném virtuálním pohledu na dané místo v provozu. Navíc i vlastní schůzky pracovních týmů mohou být při využití videokonference virtuální. Systém CYCLOPS tak přináší možnost snadněji zapojit do řešení problémů externí specialisty.

CYCLOPS (Capture Your Crucial Location Observe your Plant Safely)

CYCLOPS nachází široké uplatnění nejen v jaderné energetice, kde mj. splňuje požadavky na minimalizaci rizik „ALARA“ (As Low As Reasonably Achievable). Tractebel hojně využívá tento systém i v průmyslu a klasické energetice pro mapování stávajícího stavu pro standardní projekční činnosti. Virtuální prohlídky také přinášejí významné úspory cestovních nákladů. CYCLOPS je též využíván pro školení obsluhy, údržby a bezpečnosti práce. Myslím, že netřeba zdůrazňovat efektivitu školení, plánování údržby či přípravy rekonstrukce v prostředí virtuální reality.

Pokud se chcete dozvědět víc, pak vstupte na webovou adresu http://cyclops.tractebel.com/Chaufferie.html a chvilku si hrajte.

Zaujal vás CYCLOPS? Kontaktujte pana ing. Netušila na e-mailu jiri.netusil@tractebel.engie.com nebo telefonu +420 466 818 350.