časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Čína odhalila největší radioteleskop na světě

27. 9. 2016 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Teleskop v provincii Kuej-čou, jehož oficiální odhalení proběhlo minulý týden, již zachytil první astrofyzikální signály, jak uvedla čínská tisková agentura Xinhua. Projekt, který přišel čínské daňové poplatníky na téměř 180 milionů dolarů, vznikl za podpory Čínské akademie věd. 

Stejně jako 305 m široký talíř teleskopu observatoře Arecibo v Portoriku se 500 metrový radioteleskop FAST skládá ze sférického parabolického talíře, který zachytává rádiové signály a posílá je do systému přijímačů, které jsou nad ním zavěšeny. Ale FAST, který byl vybudován v přírodní prohlubni v provincii Kuej-čou, se může rovněž pochlubit aktivním odrazovým povrchem: trojhranné panely, ze kterých je parabola vyrobena, se dají polohovat, aby vytvořily menší přechodné reflektory, které pomáhají lépe zaměřit a zacílit na různé lokace na obloze.

Čínský teleskop

Podle webových stránek FAST bude mít teleskop dvojnásobek citlivosti toho, který se nachází v observatoři v Arecibu. Kromě jiného se očekává, že teleskop dokáže zaměřit první hvězdy, které ve vesmíru vznikly, bude pátrat po signálech mimozemských civilizací a umožní detekovat nové pulzary - rotující pozůstatky mrtvých hvězd - v naší i dalších galaxiích.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Chinese Academy of Sciences

-jk-