časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Chytrý stůl pro stolní tenis

29. 11. 2019 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Týmu čínských a amerických vědců se podařilo zkonstruovat chytrý samonapájecí stůl pro stolní tenis. Výsledky své práce popisují v aktuálním vydání časopisu Nature Communications.

Jistě jste si všimli mnohdy extrémně rychlého tempa profesionálního utkání ve stolním tenise – v některých případech jsou údery hráčů tak rychlé, že lidské oko nestačí registrovat pohyb míčku. Z tohoto důvodu se na soutěžích využívají elektronické senzory umožňující sledovat pohyb míčku.

Chytrý stůl na ping pong

Napájení těchto senzorů zajišťují baterie, které však, jak uvádějí výzkumníci, mají omezenou životnost a negativní dopad na životní prostředí. V rámci svého výzkumu nalezli výzkumníci způsob integrace triboelektrických nanogenerátorů přímo do povrchu stolu, což dovoluje samonapájení senzorů. Výhodou triboelektrických nanogenerátorů je jejich schopnost převádět mechanickou energii na elektřinu. Senzory integrované do chytrého stolu tak převádí mechanickou energii vytvářenou míčkem při dopadu na elektřinu, která je využita k napájení senzorů.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: NPG Press

-jk-