časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

CHIP – alternativa k Raspberry Pi za 9 dolarů

12. 5. 2015 | Engadget | www.engadget.com

Když se na trhu objevilo Raspberry Pi, bylo za pouhých 35 dolarů průlomovým zjevením. Lidé, kteří nyní stojí za projektem nového počítače nazvaného CHIP doufají, že ve srovnání s ním bude Raspberry Pi vycházet jako drahý špás. Kampaň na Kickstarter již několikanásobně překonala svůj 50 000 dolarový cíl – vlastně projekt vybral již více než půl milionu dolarů. 

Stejně jako Raspberry Pi, bude CHIP plně funkčním počítačem. Na maličké desce bude k dispozici 1GHz procesor, 512 MB RAM a 4 GB paměti. Ještě působivější je, že na desce budou integrovány Wi-Fi a Bluetooth. Protože je počítač určen především nejrůznějším „bastlířům“ nabídne také velké množství  I/O pinů. Použít jej ale samozřejmě můžete i jako levnou náhražku za univerzální počítač, pokud pro něj nebudete mít příliš náročné úkoly.

Budete-li si přát VGA adaptér nebo HDMI,  budete si  muset trochu připlatit (19 nebo a 24 dolarů), ale můžete ho pak připojit k většině televizorů s vestavěným video portem. Nabídkovou řadu pak uzavírá PocketCHIP za 50 dolarů, který je skutečně impozantní. Má slot pro baterie, vlastní klávesnici a 4,3-palcový dotykový displej. 

Původní článek na engadget.com
Kampaň na Kickstarter

Image Credit: C.H.I.P.