časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Chemické ukládání solární energie

22. 2. 2016 | Technická univerzita Vídeň | www.tuwien.ac.at

Inženýři z Technické univerzity ve Vídni použili speciální materiály a zkombinovali fotovoltaické články schopné odolávat vysokým teplotám s elektrochemickými články. Ultrafialové světlo může být přímo využito k posílání kyslíkových iontů skrze pevný elektrolyt. Energie ultrafialového záření je uložena chemicky.

Klíčem k úspěchu byla kombinace neobvyklých materiálů. Namísto běžného fotovoltaického článku použili výzkumníci speciální oxidy, tzv perovskity. Spojením několika oxidů kovu dokázali výzkumníci složit článek, který je kombinací fotovoltaiky a elektrochemie.

Inovace v ukládání solární energie

Nový článek se skládá ze dvou komponent - horní fotoelektrické části a spodní elektrochemické části. V horní vrstvě vytváří ultrafialové světlo volné nosiče náboje, stejně jako je tomu v případě standardního solárního článku. Elektrony se z této vrstvy okamžitě přesunují do spodní vrstvy elektrochemického článku. Tady se elektrony využívají k ionizaci kyslíku na negativní ionty kyslíku, které pak prochází membránou v elektrochemické části článku.

Celý článek na Technická univerzita Vídeň

Image Credit: Technická univerzita Vídeň

-jk-