časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Čeští elektrotechnici na veletrhu v Rusku

9. 5. 2016 | Elektrotechnická asociace ČR | www.electroindustry.cz

V termínu 17. až 20. 5. 2016 probíhá v Petrohradě výstava Elektrotechnika a energetika 2016. Na ploše 110 m2 najdete jak známé výrobky, tak inovační projekty. Výstava Energetika a elektrotechnika je tradiční místo pro setkání českých výrobců s potenciálními obchodními partnery a zákazníky Severozápadní oblasti Ruské federace. Ve společné expozici se představují přední české elektrotechnické firmy. Společný stánek českých firem je v pavilonu F, číslo G9.

Rusko a Česko: energetická synergie
BusinessInfo.cz

Čeští výrobci elektrických napájecích systémů a zařízení pro různé typy elektráren jsou nejlepší v poměru cena/kvalita, podle názoru Martina Pospíšila, ředitele odboru zahraničně ekonomických politik Ministerstva průmyslu a obchodu. Hlavní zahraniční obchodní partneři České republiky jsou již tradičně země EU, jejichž podíl na českém obchodním obratu dosahuje 85 %. Cílem současné české vlády je diverzifikace exportu. Důležité je zejména vyrovnat bilanci obchodu s Ruskem, Ukrajinou, Kazachstánem.

Agentura CzechTrade, spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, dlouhodobě podporuje zahraniční ekonomické aktivity českých firem. Aktuálně má CzechTrade zastoupení v 33 zemích. V Rusku fungují kanceláře v Moskvě, Petrohradu a Jekatěrinburgu. Český export podporuje také portál Business Info, kde mají čeští podnikatelé k dispozici důležité informace, například specifika konkrétního trhu, informace o daňové legislativě, důležité kontakty. Tento portál každý měsíc  navštíví více než 240 tisíc uživatelů.

Iniciátorem tradiční účasti českých firem na tomto veletrhu, stejně jako v minulých letech, je Elektrotechnická asociace České republiky (ElA). 


Elektrotechnická asociace
www.electroindustry.cz

Elektrotechnická asociace České republiky (ElA) byla založena v roce 1992. Sdružuje představitele elektrotechnického průmyslu ČR a současně je ekonomicky i právně samostatným zaměstnavatelským a podnikatelským svazem. Asociace je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), nezávislé nevládní organizace zaměstnavatelů a podnikatelů z oblasti průmyslu a dopravy. ElA zastupuje a chrání zájmy českých energetiků, elektrotechniků a elektroniků, poskytuje jim informační, organizační a konzultační podporu, uzavírá kolektivní smlouvy s oborovými svazy, spolupracuje s vládními agenturami a dalšími institucemi s cílem vytvářet lepší podmínky pro podnikání. ElA také spolupracuje s asociacemi elektrotechnického průmyslu jiných států a také s moskevským zastoupením agentury CzechTrade.

Jednou z aktivit asociace je zastupování svých členů na vybraných mezinárodních veletrzích a konferencích. Výjimkou není ani letošní výstava, pořádaná za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.

Podle Jiří Holoubka, prezidenta asociace, Petrohrad a Leningradská oblast zajímají české účastníky především proto, že se zde aplikují nejmodernější technologie z oblasti energetiky. „Čeští a ruští energetici mají tradičně dobré vztahy – a pro dlouhodobou a oboustranně přínosnou spolupráci není nic lepšího než osobní vztahy″, říká Jiří Holoubek.


Motory ATAS: od zubní vrtačky po letadla
www.atas.cz

Společnost ATAS elektromotory Náchod a.s. vyrábí elektromotory bezmála 90 let. Výjimečnost této společnosti spočívá v tom, že produkuje nejen sériové výrobky, ale vyrábí také motory podle individuálních požadavků zákazníka. Podnik má svou vlastní konstrukční kancelář, slévárnu, mechanickou dílnu, montážní dílnu a další. Kompletní cyklus výroby vyžaduje kvalifikovaný personál, proto společnost aktivně spolupracuje s českými odbornými a vysokými školami, rozvíjí svoji vědeckou základnu. Produkce je certifikována podle ČSN EN ISO 9001:2009.

Část produkce představují technicky náročná zařízení využívaná v oblastech zdravotnictví, letectví a obrany. V produktové řadě společnosti jsou asynchronní motory, kolektorové motory, reduktory, ventilátory, tachogenerátory, resolvery, vysokootáčkové zubní mikromotory, motory pro letecký průmysl a další.

Podle Josefa Šimona, marketingového ředitele, nevelké motory ATAS jsou součástí velkých celků. Najdou se ve větracích šachtách, ventilech, zubních vrtačkách, letadlech, zemědělských strojích, vozidlech. „Možná ani netušíte, že motor ATAS je v kolotoči ve vašem zábavním parku″, žertuje pan Šimon. „Přitom naše motory běží hladce v jakémkoliv klimatickém pásmu, od polárního kruhu po tropy.″

Klíčovým zákazníkem ATAS elektromotory Náchod a. s. je Německo, ale výrobky této společnosti jsou distribuovány po celém světě. V Rusku je patrné největší tempo růstu, a to také proto, že spolupráce s ruskými firmami je v počátečním stádiu. 


Výrobky COMET SYSTEM
www.cometsystem.cz

Tato společnost je v Rusku poprvé, ale její high-tech produkce bude na ruském trhu bezpochyby úspěšná. Společnost vyrábí senzory a systémy pro automatizaci výrobních procesů, inteligentní senzorovou techniku: teploměry, vlhkoměry, barometry, snímače CO2, regulátory.

Prostřednictvím softwaru COMET System jsou všechna měření zaznamenávána na (společný) webový server. Přímým připojením k síti mohou být senzory integrovány do řídicího systému. Zařízení COMET zajišťují vysokou přesnost měření, software zajišťuje spolehlivost zápisu a uložení zaznamenaných dat. Comet Database zabezpečuje monitorování dat, umožňuje systematizovat a zpracovávat výsledky získaných parametrů, má uživatelsky přívětivé rozhraní a systém včasného varování prostřednictvím SMS a e-mailu.

Senzory COMET SYSTEM jsou exportovány do více než sta zemí po celém světě, včetně Severní Ameriky, Jižní Afriky, Brazílie, Jižní Koreje a evropských zemí. „Společnost navázala kontakty s několika ruskými partnery, ale vždy je lepší prezentovat svoji nabídku osobně“, říká David Beránek, obchodní ředitel společnosti COMET SYSTEM, jejíž obrat roste o 10 % ročně.  


Milionový obrat motorů EXMONT
www.exmont.cz

V této továrně, ve které pracuje 95 lidí, se řeší úkoly velkých rozměrů. Vyrábějí zde elektromotory, generátory a elektrická zařízení, primárně pro jadernou energetiku, ale také vodní turbíny všech druhů pro vodní elektrárny do 5 MW. Roční obrat společnosti je 4 miliony eur. Elektromotory EXMONT-Energo s výkonem od 100 kW do 30 MW fungují po celém světě – v českých elektrárnách, ve státech Evropské unie, v Africe, na Kubě, v USA, Pákistánu, Indii. Vysoká úroveň kvality projektové dokumentace a produkce jsou zaručeny certifikáty jakosti ČSN EN ISO 9001:2001. Systém environmentálního managementu (ISO 14000: 1997) byl zaveden v roce 2004. 


KABELOVNA KABEX: výroba na zakázku
www.kabex.cz

Továrna KABELOVNA KABEX je jedním ze známých hráčů evropského trhu. Jak vyplývá z názvu, vyrábí kabely, nejedná se ale o sériovou produkci, nýbrž o zakázkovou výrobu podle konkrétních požadavků zákazníků. Továrna je jedna z mála v EU, kde se vyrábějí špičkové ohnivzdorné kabely, kabely bez obsahu halogenů, a také spojky a hermetické kabelové průchodky pro jaderné elektrárny. Mezi hlavní obory, ve kterých je vysoká poptávka po produktech KABEX, patří energetika, zejména jaderná; rafinérie a chemické továrny; tunely a metro. Továrna aktivně spolupracuje s jadernými elektrárnami EU a SNS, je dodavatelem koncernu Rosatom.

Ve firmě, která byla založena v roce 1994, dnes pracuje 120 zaměstnanců. Podle Antona Slobodina, statutárního ředitele KABEX, zde pracuje tým techniků, kteří vytvářejí speciální konstrukce kabelů podle zadání klienta.

Přibližně 60 % produkce továrny se vyváží na evropské trhy. Zhruba 40 % vývozu jde do Ruska a SNS. Všechny výrobky mají samozřejmě potřebné certifikáty. 


Kvalita energie
www.kmb.cz

KMB Systems je česká společnost pro vývoj a výrobu regulátorů účiníku, digitálních multimetrů a analyzátorů parametrů sítě, elektronických přístrojů a ochranných zařízení, dispečerských a monitorovacích systémů v energetice.

V roce 1999 firma na trhu představila klíčový výrobek, regulátor jalového výkonu řady NOVAR, který se v Rusku dobře osvědčil. Výrobní sortiment KMB Systems se neustále rozšiřuje. Stejně tak neustále roste i vědecký potenciál podniku. Ve spolupráci s předními technickými univerzitami v České republice se společnost aktivně podílí na výzkumu v oblasti měření a kontroly kvality elektrické energie. Například od roku 2009 společnost vyrábí analyzátory kvality elektrické energie.

Postupně dochází k rozšiřování firemního zázemí a navyšování výrobní kapacity KMB Systems. Od roku 2002 společnost postupně expanduje na trhy v Evropě, Asii a na Blízkém východě. Do Ruska firma vyváží téměř 40 % z objemu exportu. Společnost je také dobře známa v Bělorusku, Kazachstánu, na Ukrajině a v pobaltských státech.

Produkty mají certifikát jakosti podle ČSN EN ISO 9001: 2009. 


Spolehlivé kabelové systémy KOPOS KOLÍN
www.kopos.cz

Společnost vyrábí vysoce kvalitní elektroinstalační výrobky z plastu a kovu. Má svá zastoupení v Evropě, Asii, Africe a Střední Americe. Zastoupení v Rusku bylo otevřeno v roce 2000.

Asi polovina produkce pod značkou KOPOS KOLÍN je exportována. Na každém z trhů nabízí firma celý svůj bohatý sortiment, a to více než osm tisíc položek. Nabízí například elektroinstalační krabice, kanály, trubky, kabelové žlaby, nejrozmanitější upevňovací materiál a příslušenství. V Rusku jsou dobře známé „kopoboxy“, tj. boxy pro zdvojené podlahy a betonové podlahy, „neutrostopy“, ochranné bloky proti záření aj. Všechny výrobky KOPOS KOLÍN jsou certifikovány v souladu s ISO 9001 a ISO 14001. 


Vysoká kvalita zařízení nízkého napětí OEZ
www.oez.cz

Společnost OEZ je český výrobce kvalitního zařízení nízkého napětí, která oslaví v roce 2016 již 75 let své existence. Spolehlivost produkce OEZ potvrzuje i 40letá historie spolupráce s ruskými energetickými společnostmi.

V Rusku jsou dobře známy modulární přístroje MINIA, jisticí, ochranné, spínací, monitorovací a další přístroje, které zabezpečují maximální bezpečnost proti úrazu elektrickým proudem. Výborně se osvědčily kompaktní a vzduchové jističe značek MODEION a ARION. Jsou určeny pro jištění elektrických zařízení se jmenovitým napětím od 100 A až do 6300 A. Chrání zařízení před přetížením i zkratem, dodávají se také v odnímatelném a výsuvném provedení, a proto odpovídají vysokým požadavkům při aplikaci v průmyslových odvětvích.

Rozvodnice DISTRI jsou vhodné pro domovní a bytové instalace, dají se však používat i v průmyslových rozvodech. Jsou vyráběné v provedení do dutých stěn, pod omítku a na stěnu.

V Rusku je oficiálním distributorem tohoto českého výrobce zařízení nízkého napětí  společnost Elsnab. Ruští energetici chválí vysokou kvalitu montážních celků a komponentů značky OEZ, která je zárukou spolehlivosti a dlouhé životnosti těchto výrobků. 


Kvalita světla VYRTYCH
www.vyrtych.cz

Společnost VYRTYCH je jedním z největších českých výrobců průmyslových svítidel. Na rozloze 60 000 m2 se rozprostírá výrobní závod s kancelářskými, skladovacími  a samotnými výrobními provozy. Je zde vše potřebné pro výrobu kvalitních produktů, to znamená kvalifikovaný personál, svařovací centrum, lakovna, nástrojárna pro údržbu veškerého zařízení, linka na výrobu rastrů z vysoce leštěných hliníkových plechů, zkušební laboratoř, likvidační stanice pro zajištění ekologicky nezávadného procesu výroby. Díky tomu, že firma má vlastní kovovýrobu, může vyrábět osvětlení „na míru“ podle specifických požadavků zákazníka.

Produktová řada VYRTYCH nabízí svítidla pro osvětlení billboardů, sportovních areálů, parkovišť, skladů; svítidla do prostředí s nebezpečím výbuchu, například do uhelných dolů; svítidla s vysokým stupněm ochrany (IP65 – IP68); svítidla do extrémních teplot okolí; svítidla pro prostory s vysokým rizikem poškození (antivandal); LED svítidla apod. Každý výrobek prochází 100% zkouškou funkčnosti. 


ZEZ SILKO
www.zez-silko.cz

Ve společnosti ZEZ SILKO pracuje téměř 170 lidí a je známá daleko za hranicemi České republiky. Je jedním z nejstarších evropských podniků na výrobu kondenzátorů. Už více než 80 let vyrábí kondenzátory a systémy pro kompenzaci jalového výkonu pro činnost v nejnáročnějších podmínkách. Firma je dlouholetým dodavatelem ústavu CERN, evropské organizace pro jaderný výzkum.

Kondenzátory ZEZ SILKO se užívají především v energetice, dopravních zařízeních, indukčním ohřevu, hutnictví a výkonové elektronice. Používají se ve většině moderních nízkopodlažních tramvají, trolejbusech poslední generace, vysokorychlostních vlacích v Německu a po celé Evropě.

Při vývoji nových výrobků se provádí řada testů a inspekce životnosti ve vlastní zkušební laboratoři a v nezávislých testovacích centrech, například v Německu. 

Kvalita výroby je zajištěna certifikací podle normy ISO 9001. Společnost ZEZ SILKO klade důraz na ekologii a životní prostředí – od roku 1984 používá ve výrobě výhradně netoxické, ekologicky nezávadné elektroizolační materiály.

Více o veletrhu na energetika-restec.ru

Elektrotechnická asociace České republiky

Elektrotechnická asociace České republiky
Doudlebská 1699/5
Praha 4
140 00
www.electroindustry.cz