časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEPS získala evropskou dotaci na posílení přenosové sítě

1. 2. 2016 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Společnost ČEPS uspěla se svou žádostí o dotaci na výstavbu a rozvoj přenosové soustavy České republiky. Z programu Evropské komise Connecting Europe Facility (CEF) získala přes jeden milion eur.

„Získání dotace považuji za velký úspěch, protože strategických projektů obdobného významu je v Evropě asi 250 a výrazněji je podporována výstavba plynárenské infrastruktury,″ vysvětluje Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Dotace je určena na studie pro přípravu projektové dokumentace pro výstavbu vnitrostátních vedení Vernéřov – Vítkov a Vítkov – Přeštice. Obě investiční akce jsou zahrnuty v Projektech společného zájmu EU, tedy přispívají nejen k zajištění bezpečnosti a spolehlivosti provozu české přenosové soustavy, ale také celé propojené evropské sítě. Výstavbou těchto vedení se zvýší spolehlivost dodávek v západních Čechách v souvislosti s plánovanou stavbou větrného parku a dalších obnovitelných zdrojů energie na Karlovarsku.

Příprava žádosti o dotaci z programu CEF trvala víc než tři měsíce. Příspěvek ve výši přes jeden milion eur se blíží střední hodnotě přidělených prostředků na přípravné studie. Podporu získalo celkem 23 evropských projektů, z nichž 19 žádalo o prostředky na předprojektovou přípravu a 4 na samotnou realizaci.

„Společnost ČEPS systematicky a dlouhodobě plánuje rozvoj infrastruktury tak, aby naše přenosová síť byla stabilní a přispívala k bezpečnému provozu propojeného evropského energetického trhu. Musíme však také reagovat na změny v energetice právě s ohledem na nástup obnovitelných zdrojů energie a šířící se decentralizaci,″ shrnuje Tošovský.

Společnosti ČEPS se podařilo před mezinárodní komisí zástupců institucí Evropské unie uspět s žádostí o dotaci již podruhé. První byla podána v roce 2014 a týkala se rovněž výstavby vedení Vernéřov – Vítkov.

Tiskové materiály ČEPS, a. s.

ČEPS, a.s.

ČEPS, a.s.
Elektrárenská 774/2
Praha 10
101 52
www.ceps.cz