časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEPS dokončila zaústění nejdelšího vedení zvn

13. 9. 2019 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Společnost ČEPS dokončila realizaci zaústění nejdelšího vedení zvn v ČR V413, spojujícího rozvodny Řeporyje na okraji Prahy a Prosenice v Olomouckém kraji, do rozvodny Mírovka u Havlíčkova Brodu. Rozdělení téměř třísetkilometrového vedení zvýšilo spolehlivost dodávek elektrické energie do oblasti Kraje Vysočina a přispělo k posílení přenosové soustavy ČR.

Nové zaústění do rozvodny Mírovka na Havlíčkobrodsku v délce zhruba 23 kilometrů rozdělilo doposud nejdelší vedení v přenosové soustavě ČR, linku V413, na dvě části. V úseku Řeporyje – Mírovka nese vedení stávající označení V413, v úseku Mírovka – Prosenice získalo nové označení V416. Trasa byla zvolena tak, aby vyhovovala požadavkům na ochranu životního prostředí, ochranu zemědělského půdního fondu a pozemků určených k plnění funkce lesa. Realizace investičního záměru si vyžádala přibližně 800 mil. Kč. Nejdelším vedením v české přenosové soustavě se nově stalo vedení z Hradce u Kadaně do Mírovky, dlouhé 209,6 km.

„Projekt pomohl zvýšit spolehlivost dodávek elektrické energie do oblasti Kraje Vysočina a rovněž posílil celou přenosovou soustavu České republiky. Mezi další přínosy patří zvýšení možností usměrnění toků výkonu v přenosové soustavě a stabilizace napětí v rozvodně Mírovka,“ říká Stanislav Votruba, člen představenstva ČEPS pověřený řízením úseku Správa, provoz a údržba PS.

Investiční záměr V413/V416 patří k tzv. evropským projektům společného zájmu. Tyto projekty reflektují nejen požadavky na zajištění bezpečnosti a spolehlivosti provozu přenosové soustavy České republiky, ale přispívají také k naplnění evropských cílů s ohledem na bezpečnost provozu celé propojené soustavy.

Tiskové materiály ČEPS