časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ČEPS, a.s., v prvním pololetí vykázala zisk 2,3 mld., investovat bude do rozvoje soustavy

18. 9. 2019 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Akciová společnost ČEPS uzavřela první polovinu roku 2019 se ziskem před zdaněním v hodnotě 2,3 mld. Kč. Na kladném hospodářském výsledku se podílely zejména tržby z aukcí na přeshraničních profilech a využití sítí. Pozitivní výsledek hospodaření umožní další investice do rozvoje národní elektroenergetické přenosové soustavy.

Celkové výnosy společnosti ČEPS dosáhly v první polovině roku 2019 hodnoty 11 903,3 mil. Kč, v porovnání se stejným obdobím roku 2018 se jedná o 1 541,1 mil. Kč více. Meziročně vzrostla většina výnosových položek, jako jsou tržby z aukcí na přeshraničních profilech, za použití sítí a rezervaci kapacity. „Přeshraniční aukce se na celkovém objemu výnosů podílely z 38 %. Významný vliv na růst výnosů a ve stejné výši i nákladů měl objem přenesené energie v souvislosti s činností MC shipping. V dopadu na hospodářský výsledek společnosti je tato činnost neutrální,“ říká Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Náklady celkem před zdaněním dosáhly ve sledovaném období výše 9 598,1 mil. Kč, 79,4 % z toho tvoří proměnné náklady. Nárůst proměnných nákladů souvisí s vyššími náklady na MC shipping, meziročně rostly i náklady na nákup elektřiny na krytí ztrát včetně odpovědnosti za odchylku. Vyšší objem ztrát je daný skutečnými fyzikálními toky elektřiny v regionu a aktuální situací na trhu s elektřinou v Evropě.

V první polovině roku 2019 bylo přeneseno celkem 32 760,0 GWh (objem energie na výstupu z přenosové soustavy). Objem přenesené energie je ovlivňován spotřebou elektrické energie, objemem tranzitu i dalšími faktory, jako jsou klimatické podmínky či například mimořádné události v přenosové soustavě.

V roce 2019 bude akciová společnost ČEPS nadále realizovat rozsáhlý investiční program s cílem rozvíjet českou přenosovou soustavu tak, aby byla plně připravena na zvyšující se nároky spojené s vývojem v energetickém sektoru. Zaměří se zejména na posilování přenosové kapacity vedení a modernizaci stávajících prvků přenosové soustavy.

Koncem července 2019 byla dokončena investiční akce V413/416 Zasmyčkování vedení V413 Řeporyje – Prosenice do rozvodny Mírovka. Rozdělení téměř třísetkilometrového vedení spojujícího okraj Prahy a Olomoucký kraj dále zvýší spolehlivost provozu české přenosové soustavy. K dalším významným investičním akcím, realizovaným v letošním roce, patří například výstavba nového vedení V490/491 Přeštice – Vítkov, modernizace vedení V442 Mírovka – Čebín a V402 Krasíkov – Prosenice nebo výstavba nové zapouzdřené rozvodny 420 kV Vítkov.

Akciová společnost ČEPS je regulovaným subjektem. Jako taková může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry určenými Energetickým regulačním úřadem. Korekční faktory ovlivňují hospodářské výsledky vždy s dvouletým posunem.

Tiskové materiály ČEPS