časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Budeme k výrobě baterií využívat houby?

12. 10. 2015 | University of California | universityofcalifornia.edu

Mohou houby v budoucnu zabránit snižování kapacity baterií v mobilních telefonech? Výzkumníci z Riverside Bourns College of Engineering na Kalifornské univerzitě v to věří.

Vytvořili totiž nový typ lithium-iontové baterie, jejíž anoda je vyrobena za použití houby, konkrétně pečárky hnědé. Baterie je přátelská k životnímu prostředí a její výroba je levná a jednoduchá. V současné době se anoda pro nabíjecí lithium-iontovou baterii vyrábí z umělého grafitu, který je díky procesu zdlouhavé rafinace a přípravy nešetrný k životnímu prostředí a má vysoké výrobní náklady.

Budou houby sloužit k výrobě baterií?

S rozvojem baterií do elektřinou poháněných vozidel a elektroniky přichází rovněž potřeba levnějšího a udržitelného zdroje, který by grafit nahradil. Použití biomasy, biologického materiálu z živoucích organismů, přitáhlo pozornost široké vědecké obce díky vysokému obsahu uhlíku, nízké ceně a šetrnosti k životnímu prostředí.

Inženýři z Kalifornské univerzity použili jako formu biomasy houby, protože předchozí výzkumy ukázaly jejich výbornou pórovitost. Znamená to, že houby v sobě mají mnoho malých otvorů, kterými může procházet tekutina nebo vzduch. Pórovitost je pro baterie důležitá, protože vytváří více prostoru pro ukládání a přenos energie, což je kritická vlastnost potřebná ke zvýšení výkonu baterií.

Celý článek na University of California

Image Credit: Wikipedie

-jk-