časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Brněnské ABB vyhrálo tendr na dodávku rozváděčů v hodnotě 90 milionů korun

24. 3. 2021 | ABB s.r.o. | www.abb.cz

Brněnský závod společnosti ABB získal zakázku na rozváděče vysokého napětí pro čtyři obří výletní loděMSC Luxury Cruise Ship v hodnotě přibližně 90 milionů korun.

Součástí zakázky je opce na dodávku pro další dvě plavidla. V takovém případě by celková hodnota zakázky pro brněnský závod ABB dosahovala přibližně 140 milionů korun.

“Kontrakt představuje pro naši továrnu další zakázku s vysokou přidanou hodnotou. Elektrická řešení pro lodní dopravu jsou specifická, vyžadují zvláštní certifikaci a my se v tomto tržním segmentu ujímáme pevného postavení,” komentoval zakázku ředitel jednotky Rozváděčů vysokého napětí Václav Kovář.

Dodávka je součástí komplexní zakázky společnosti ABB na elektrická zařízení a pohony do lodí společnosti Fincantieri, která patří mezi největší světové projektanty a výrobce námořních plavidel. Celková velikost zakázky se pohybuje kolem 150 milionů euro. Společnost Fincantieri kromě dodávek brněnského závodu využívá i služby globálního inženýringového centra ABB v Ostravě. Tamější experti provádějí design kabeláže systémů lodních pohonů a dále pak pracují přímo v loděnici, kde uvádějí do provozu frekvenční měniče a části lodních řídicích a kontrolních systémů.

Jednotka Rozváděče vysokého napětí je největší nejen v rámci dalších výrobních jednotek ABB v Brně, ale i v rámci celé Evropy. V uplynulých letech realizovala významné zakázky, například vybavením pro nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa. Rozváděče z Brna se starají o distribuci elektřiny také v londýnském metru nebo v datovém centru Facebooku. Vloni jednotka získala kontrakt v rámci projektu skupiny ABB na rekonstrukci gigantického plavidla Anna Nera v brazilských vodách.

Brněnský závod byl založen v roce 1887 a ve dvou areálech na Vídeňské a Heršpické působí sedm samostatných jednotek. Celkově zaměstanává přibližně 2100 zaměstnancům.

Tiskové materiály Media:list