časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Boty poháněné umělou inteligencí

18. 3. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Výzkumníci z Stevens Institute of Technology vyvinuli chytrou vložku do bot poháněnou umělou inteligencí, která vmžiku promění jakoukoliv botu na přenosný analyzátor chůze. Chytrá vložka měří délku, rychlost a sílu dopadu každého kroku nositele v reálném čase s vyšší přesností než existující srovnatelné technologie.

Výsledky výzkumu, zveřejněné v časopise IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering, poukazují na možné využití technologie pro klinický výzkum k přesnému monitorování chůze u pacientů s poruchami pohybového aparátu nebo zraněním svalového a opěrného systému. Technologie by mohla mít rovněž podstatný dopad pro atlety, kterým by mohla pomoci vylepšit techniku běhu.

Chytré boty

Nová technologie využívá akcelerometry a gyroskopy ke sledování pohybu a orientace v prostoru a sadu čidel pro snímání síly při dopadu boty na povrch. Výsledkem je až 500 záznamů za sekundu, což je až pětinásobně víc v porovnání s chytrými krokoměry a ostatními nositelnými zařízeními pro měření chůze.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Pexels

-jk-