časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Biologicky odbouratelný fotovoltaický článek

27. 11. 2017 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci použili inkoustovou tiskárnu k vytištění „bio inkoustu“ ze sinice na vodivý povrch a vytvořili tak první bio fotovoltaický článek. Na rozdíl od tradičních fotovoltaických článků, jež fungují pouze, jsou-li vystaveny světlu, dokáže sinice generovat elektrický proud ve tmě, stejně jako v reakci na světlo.

Výzkumníci očekávají, že nový článek může posloužit jako ekologicky šetrný zdroj energie pro zařízení s nižším výkonem, jako biosenzory a může být dokonce škálovatelný. Autoři výzkumu z Imperial College London a University of Cambridge zveřejnili výsledky svého pozorování v nejnovějším vydání odborného časopisu Nature Communications.

Biologicky odbouratelný článek

Naše bio fotovoltaické zařízení je biologicky odbouratelné a v budoucnu by mohlo sloužit jako jednoúčelový solární panel a baterie, schopné rozkladu na zahradě nebo v kompostu,“ uvedla pro Phys.org jedna z autorek studie Marin Sawa z Imperial College London. „Levné, dostupné, ekologické a biologicky odbouratelné baterie bez těžkých kovů a plastů - přesně to lidstvo a příroda potřebuje a náš výzkum dokázal, že je to možné.“

Celý článek na Phys.org

Image Credit: M. Sawa

-jk-