časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Biologicky odbouratelný elektronický implantát

9. 3. 2016 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Dnešní medicína využívá širokou škálu zařízení, která pomáhají sledovat činnost orgánů - od poškozeného srdce po úrazy mozku. Defibrilátor například pomáhá srdci správně bít, zatímco senzory v mozku mohou monitorovat stav pacienta a upozornit na potencionálně nebezpečný otok.

Omezení dnešních elektronických implantátů úzce souvisí s jejich kapacitou. Když jim totiž dojde šťáva, musí být z těla pacienta odstraněny, jinak by se mohly potencionálně stát nositeli infekcí. Chirurgické odstranění implantátu ale může být pro pacienta život ohrožující. V současné době vědci vyvíjí elektronický implantát, který se dokáže v lidském těle kompletně rozpustit, ale tyto implantáty jsou většinou závislé na externím zdroji energie a to limituje jejich použití.

Biologicky odbouratelný implantát

Čínští inženýři nyní vyvinuli biologicky odbouratelný zdroj energie, který využívá jev zvaný triboelektřina vznikající při tření. Pokud se o sebe třou dva různé materiály, povrch jednoho materiálu přitom může získat elektrony z povrchu druhého materiálu. Proto např. při česání nebo třením nohy o koberec vzniká elektrický náboj.

Čínští vědci tvrdí, že dokáží nastavit životnost svého energetického zdroje na hodiny nebo roky, v záležitosti na potřebách implantátu.  Hlavní myšlenkou výzkumu je napájení budoucích zařízení mechanickou energií, od tlukotu srdce po dýchání.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems

-jk-