časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Baterie s fluorovaným elektrolytem funguje při velmi nízkých i vysokých teplotách

30. 10. 2019 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Elektrolyty jsou chemické komponenty, jež umožňují výměnu iontů mezi anodou a katodou v bateriích, čímž v konečném důsledku poskytují elektrickou energii technologickým zařízením. Většina tradičních a běžně dostupných nevodnatých lithium-iontových baterií je vyráběna s elektrolytem na bázi uhličitanu.

Navzdory všeobecnému rozšíření omezují vysoce hořlavé elektrolyty obsahující uhličitany výraznou měrou teplotní rozmezí, při kterém může baterie správně fungovat. Důvodem je úzký vztah mezi chemickými rozpouštědly a ionty uvnitř baterie. Proto je většina baterií s elektrolytem na bázi uhličitanu schopná fungovat bezpečně v rozmezí teplot od -20°C do 50°C nebo při napětí mezi 0,0 až 4,3 V.

Nový typ baterie

Týmu výzkumníků pod vedením profesora Chunshenga Wanga z americké University of Maryland a čínské Zhejiang University se nyní podařilo vyrobit nový typ baterie využívající fluorovaný elektrolyt s nepolárními rozpouštědly, který funguje spolehlivě v podstatně větším teplotním rozmezí. Tyto fluorované elektrolyty jsou nehořlavé a umožňují tak vysokou elektrochemickou stabilitu v rámci širšího spektra teplot a napětí v porovnání s výše uvedenými elektrolyty.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: University of Maryland

-jk-