časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Australská společnost představila technologii využití vln ke generování elektřiny

15. 5. 2017 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Australská společnost Wave Swell Energy disponuje technologií, která mění energii mořských vln na čistou elektřinu. A to zcela bez emisí. Elektřinu lze posléze posílat na pobřeží, rovnou do rozvodné sítě. Využití nalezne také k pohánění vybavení určeného k extrakci soli z mořské vody, které může být umístěno přímo na samotném zařízení.

Společnost Wave Swell Energy v současné době pracuje na konstrukci zařízení o kapacitě 1 MW, které by mělo být uvedeno do provozu poblíž pobřeží King Island, který se nachází mezi Tazmánií a Austrálií. Společnost uvedla, že nasazení plně funkčního zařízení do ostrého provozu je naplánováno v polovině příštího roku.

Energie v mořských vln

Zařízení se skládá ze dvou turbín a generátoru, které se nacházejí nad čárou ponoru, z čehož vyplývá snadná údržba. A co víc, servis lze provádět bez  vybavení na potápění. Zařízení má rozměry 20 metrů na délku, 20 metrů na šířku a 18 metrů na výšku, z čehož 8 metrů se nachází nad hladinou.  Společnost uvedla, že zařízení bude operovat s maximálním výkonem 1 MW a průměrným provozním výkonem 470 kW.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Wave Swell Energy

-jk-