časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Amper 2019 – největší elektrotechnická událost roku

7. 3. 2019 | Ing. Josef Košťál | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Každoročně se v březnových dnech upírají zraky všech pravověrných elektrotechniků na největší a neprestižnější událost roku – veletrh AMPER. Ten letošní v pořadí 27. ročník se koná na brněnském výstavišti od úterý 19. do pátku 22. března 2019.

Veletrh Amper představuje více než čtvrtstoletí úspěšné propagace elektrotechniky a podpory podnikání v tomto významném průmyslovém sektoru. Jeho počátky sahají až 90. let 20. století (1993) a jsou spojeny s pražským Palácem kultury a následně s veletržním areálem na Strahově, kde se Amper konal od roku 1996 do roku 1999. S přibývajícím počtem vystavovatelů a zvyšujícími se nároky na kvalitu veletržních služeb se Amper přesunul do holešovického výstaviště v Praze a poté do PVA v pražských Letňanech. V roce 2011 byl Amper poprvé pořádán na Výstavišti v Brně. Spojením jednoho z nejvýznamnějších a nejlépe fungujících výstavišť ve střední Evropě a největšího elektrotechnického veletrhu v Česku získal Amper zcela nový rozměr, a to jak formálně, tak obsahově. Letos se očekává na 40 000 návštěvníků, 600 vystavovatelů z 26 zemí světa.


Obr. 1. Na tiskové konferenci k veletrhu Amper
(včele vlevo Jiří Šviga, Terinvest, vpravo Jiří Kuliš, Veletrhy Brno)

Tradiční a nedílnou součástí veletrhu Amper se stal také bohatý doprovodný program, zahrnující odborné konference, semináře, školení i workshopy aj. Nejinak je tomu i letos, kdy mají zájemci možnost zúčastnit se tematicky i obsahově zajímavých akcí.


Obr. 2. Tematické obsazení výstavních hal

Upoutávka na doprovodný program veletrhu Amper 2019

Tematické akce

ZLATÝ AMPER 2019
Tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu. Soutěž je určena pro exponáty prezentované na mezinárodním veletrhu Amper 2019, které jsou svými parametry srovnatelné se světovou úrovní a reflektují současné trendy vývoje ve svém oboru. Dalšími kritérii hodnocení přihlášených exponátů jsou technická a technologická úroveň, originalita řešení, bezpečnost a uživatelský komfort exponátu nebo také možnosti zajištění servisu a náhradních dílů, ekologické parametry a celková úroveň prezentace exponátu. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 19. března 2019 od 17.30 h v Konferenčním sále P1. 

Největší přehlídka elektromobility v České republice
AMPER MOTION je každoročně významným doprovodným programem veletrhu Amper se zaměřením na dynamicky se rozvíjející oblast elektromobility. Pro návštěvníky velice atraktivní přehlídka nejnovějších elektrických a hybridních dopravních prostředků a nejmodernějších infrastrukturních zařízení pro elektromobily. Přijďte si prohlédnout, anebo rovnou otestovat jízdní vlastnosti všech vystavených novinek!

Prezentace nových a začínajících firem
AMPER START UP umožňuje novým a začínajícím firmám prezentovat se na výstavní ploše bez nutnosti nákladné investice. Na společné expozici se vedle sebe představí společnosti s různým nomenklaturním zařazením, ale jedním společným jmenovatelem – odvahou a chutí prosadit se s novou vizí. Návštěvníci se tak mohou těšit na flexibilní modulární systém pro stacionární ukládání elektřiny s vysokou účinností, na univerzální softwarové řešení Open Cloud Smartware umožňující integraci chytrých zařízení různých výrobců do jednoho centrálního ekosystému nebo na cloudový systém s názvem Docházka GIRITON, který slouží pro evidenci docházky, služebních cest, plánování směn a vykazování práce na jednotlivých projektech.

AMPER Smart City 2019
Koncepce chytrého města (smart city) se snaží maximálně využít moderní technologie s cílem zvýšit kvalitu života ve městě. Fungování smart city je založeno na synergiích činností spojených s inteligentní energetikou (smart grids), systémy inteligentních budov, systémy inteligentního řízení osvětlení, e-mobilitou a dalšími principy vedoucí k efektivnímu využití energie a zdrojů. Veletrh Amper se tak stává ideálním místem k efektivní prezentaci a propagaci novinek vystavovatelů z oblasti smart city a zároveň prostorem k odborné diskuzi. Součástí AMPER SMART CITY 2019 je konference Smart City v praxi IV.

Vzdělávání – přednášky a semináře
Amper 2019 nabízí návštěvníkům bohatý přednáškový program po celou dobu trvání veletrhu, takže si jistě může každý vybrat své oblíbené téma.


Obr. 3. Bohatý doprovodný program veletrhu Amper – momentka z konference
FCC PUBLIC 
Perspektivy e-mobility X

Více informací o seminářích, které se konají v rámci doprovodného programu elektrotechnického veletrhu Amper 2019, lze získat na webových stránkách:
www.amper.cz/amper-2019/prednasky-a-seminare-2019.html

 

[foto a text s využitím tiskových materiálů Terinvest: Kl.]